31 жовтня 2012

Вийти заміж можна в бібліотеці!


(Або 10 фактів про публічні бібліотеки Америки)

У бібліотеці Бостона наречені мають змогу пройти шлюбну церемонію, але для цього вони повинні зайняти чергу за 2 роки до пам’ятної дати. У США налічується 16 541 тис. бібліотек - це більше, ніж закладів відомої мережі фаст-фудів МакДональдс. Про ці та інші факти публічних бібліотек Америки розповіла волонтер Корпусу Миру Мері Бет Феєр на зустрічі з шкільними вчителями англійської мови з області та м.Херсон, 31 жовтня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей.

Факт 1. В Америці бібліотеки мають різну підпорядкованість. Вони можуть бути приватними, неурядовими і урядовими. Дуже популярною формою забезпечення роботи бібліотек є фандрейзинг (пошук ресурсів – людських, фінансових, інформаційних та ін. – через приватних осіб, організацій-донорів, фірм та ін.). Такий пошук дає можливість залучити і волонтерів, і фінансування на конкретні цілі.

Факт 2. Подарунки можна продавати.  Існує традиція дарувати книги бібліотекам. Вони в свою чергу двічі на рік проводять масовий розпродаж книг, серед яких можна зустріти рідкісні видання для приватних колекцій (читачам) та виручити гроші для роботи (бібліотекам).

Факт 3. Можна прийти в піжамі. В Америці бібліотеки є культурним громадським центром, куди можна прийти всією сім’єю не тільки почитати книги, а взяти участь у різноманітних конкурсах, випити кави, добре провести вільний час. Бо там не існує такого поняття як «дитяча» або «доросла» бібліотека. Все досить компактно – в одному місці, але різних відділах. Оскільки популярним є читання історій на ніч (reading bedtime stories), батьки можуть привести своїх дітей до бібліотеки хоч в піжамі, аби послухати цікаву історію (так звані «піжамні вечоринки»).

Факт 4. Бібліотека на колесах. Якщо Магомет не іде до гори, то… Бібліотекарі сідають в спеціальний автобус з книгами і їдуть по містечках з місією - донести книгу до читача. Періодично вони повертаються і люди мають змогу обміняти прочитану книгу на іншу.


Факт 5. Американці читають російську класику. Існує стереотип, що американці мало читають. Але зі слів Мері, її співвітчизники знають російських авторів – Л.Толстого, Ф.Достоєвського, А.Пушкіна,  А.Чехова.

Факт 6. Усі на демонстрацію! В Америці дуже популярною формою привернення уваги читачів до бібліотек є масова хода. Щось на зразок наших демонстрацій, але американці ідуть з плакатами «Ведіть своїх дітей до бібліотеки!»

Факт 7. Чого бажаєте замовити? Якщо у вас  дуже щільний графік роботи, а вам вкрай хочеться вдома почитати книгу, ви її можете замовити прямо додому через Інтернет. Це стосується і тих жителів, які живуть віддалено від бібліотек. До того ж, читацький квиток дозволяє користуватися кількома бібліотеками. Така реєстрація безкоштовна.


Факт 8. Я тобі його дарую. Багаті люди можуть віддати нерухомість для роботи бібліотеки або ж подарувати зібрану колекцію книг. Самі споруди можуть мати цікаву архітектору, що теж приваблює і місцевих жителів, і туристів.

Факт 9. Читач – наше все. В бібліотеках Америки читача, який приходить з запитом, обслуговують на місці. Йому ніколи не скажуть: «У нас такої книги немає». Працівники (а серед них можуть бути і волонтери) звертатимуться до інших бібліотек аби знайти потрібну книгу і тоді її доставлять до читача додому. До тог ж, у бібліотеках контролюючу функцію несе не завідуючий, а опікунська рада, до складу якої входять 10 членів. Вони можуть найняти або звільнити з роботи директора, спитати щодо розподілу коштів, вибрати волонтера, на місце якого претендує як мінімум 5 бажаючих, які хочуть бути корисними для бібліотеки. І неважливо, що за це не заплатять. Головне, що твоя робота може допомогти іншим.

Факт 10. І прости нам борги наші. Американський читач може взяти книгу на 3 тижні. Якщо вчасно не повернув, готуй гаманець для сплати штрафу. Лише 1 раз на рік є так званий День амністії, коли можна повернути книгу, не сплачуючи гроші.

Оксана Гунько

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік