10 січня 2018

Вершини світового мистецтва Херсонщини

 Херсонщина – дивовижний край, багатий на природні дива та історичні пам’ятки. А ще він став колискою для багатьох митців світового рівня.
Щоб ознайомитися із видатними митцями Херсонщини, знаними далеко за межами України, до Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки завітав педагогічний колектив Школи Гуманітарної праці та взяв участь у трьох тематичних заходах.

Локація І - "Світова палітра Херсонщини".
Ті, хто цікавився історією Херсонщини, знають, що на початку минулого сторіччя у нашому місті вирувало бурхливе культурне життя. Не дивно, що ті, хто народився у степовому краї і за різних обставин потрапив до Франції, до Німеччини чи до Америки, змогли показати дуже високий рівень виконавської майстерності, здобути собі світове визнання, а рідній землі – славу. На жаль, ім'я Юхима Михайлова, видатного художника-символіста, прізвище якого є в скорботному переліку "розстріляного мистецтва", мало хто з херсонців пам’ятає. Він народився та вчився у Херсоні, а книги про нього друкує Америка.

Рідко звучать імена  представників кубізму, орфізму та абстракціонізму херсонця Михайло Андрієнко-Нечитайло та уродженця Великої Лепетихи Володимира Баранова-Росіне, які працювали у Франції.


Дещо більше пощастило Давиду Бурлюку, але і його мистецька спадщина, розкидана по музеях та галереях усього світу, також  відома менше, ніж вірші та статті. Тому невеличкий екскурс із зануренням у "світову палітру Херсонщини" - справа корисна та захоплююча.

Локація ІІ – «Вершини світового письменства».
Щоб відкрити для себе рідний край по-новому, педагоги відправилися у віртуальну мандрівку Херсонщиною, скориставшись найсучаснішим GPS-навігатором, а звіряли точність маршруту із найлітературнішим сузір’ям – Пегаса. На час проведення заходу у цьому сузір’ї по-новому спалахнули найяскравіші зірки, перейменовані на честь письменників Херсонщини.


Спершу були відвідані селища та містечки, в яких народилися і творили знакові митці від літератури, а потім повернулися до літературної столиці області – м. Херсона.
Серед зупинок – с. Чорнянка Каховського району, творчий осередок футуристів Д. Бурлюка, В. Маяковського, В. Хлєбнікова та ін; м. Каховка, яке уславив переможець Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2017» В. Михайлов; с. Чаплинка – батьківщина драматурга М. Куліша, с. Преображенка Чаплинського району – рідне село поета, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка – А. Кичинського, м. Олешки, де навчався М. Куліш та створив першу свою п’єсу, с. Ольгівка Білозерського району, де народився поет-футурист О. Кручених.

Відпочили мандрівники на Джарилгачі, на якому сто років тому побували К. Паустовський та Д. Бурлюк (автор «Морської повісті») та у с. Кринки Олешківського району, де творив Остап Вишня.
У Херсоні туристи відвідали місця, пов’язані письменниками Василіском Гнєдовим, О. Гончаром, Дніпровою Чайкою, Б. Грінченком, Олександром Гріном, Максимом Горьким, Люко Дашвар, Юрієм Дольд-Михайликом та Б. Лавреньовим.
Локація ІІІ – Арт-пазл «Світові вершини Херсонщини».
Під час гри Педагоги згадали класиків світового кінематографа Олександра Довженка та Сергія Бондарчука.

А для того, щоб зібрати «музичні» пазли, всі присутні вшанували всесвітньо відому оперну співачку Оксану Петрусенко. Творчість нашого земляка – видатного композитора і педагога – Самуїла Майкапара, автора численних творів для дітей, було презентовано за участі Алексєєвої Єлизавети, учениці Школи гуманітарної праці та Дитячої музичної школи №1 м. Херсона.

Під час гри учасники віртуально «побували» в Херсонському відділенні Імператорського російського музичного товариства, у залі Міського зібрання, де виступав Модест  Мусоргський і співачка Дар’я  Леонова, на театральній сцені, де свого часу херсонські глядачі мали за щастя спостерігати за грою відомого актора Михайла Щепкіна.
Таким чином, завдяки серії творчих зустрічей херсонські педагоги зі Школи Гуманітарної праці долучилися до вшанування пам’яті херсонців, які є вершинами світового мистецтва.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік