29 січня 2018

Легендарний бій під Крутами

У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300-х героїв, які загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків – 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.

Вшановуючи пам'ять київських студентів та школярів, які 100 років тому стали на захист незалежності своєї Вітчизни, співробітники читальної зали провели ряд заходів для учнівської молоді міста. Напередодні подробиці про героїв Крут дізналися юнаки і юнки із гімназії № 6, у сам день річниці, 29 січня, висловили слово подяки одноліткам-героям старшокласники із спеціалізованої школи № 52 і гімназії № 20, а наступного дня до естафети пам’яті приєднаються восьмикласники зі школи № 53.
  



А розказана історія подвигу крутян була крізь призму особистості одного з активних учасників бою – Григорія Піпського. Саме він, взятий більшовиками у полон разом із іншими вояками своєї чоти, подивився в обличчя ворогам і сміливо заспівав національний гімн українців! Тож невипадково меморіальний камінь, встановлений на честь загиблих героїв, містить невмирущі слова: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу», бо вони до останку справдилися у долі захисників незалежності молодої держави.
  


Завдяки відеоряду та детально простеженій хронології подій учасники заходу не тільки краще відчули атмосферу того часу, але й дізналися про передумови та наслідки подвигу студентів, курсантів і школярів, які без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу, які своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, а тому навічно залишаться в нашій історії як символ національної честі і приклад патріотизму для наступних поколінь українців...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік