16 липня 2015

Ескізи дивовижного життя

А чи будете ви згодні з таким твердженням: майже кожен із нас вважає себе справжнім фотографом. Щось нам підказує, що ви згодні. Напевно, не знайти людину, яка б не тримала у своїх руках фотоапарат – цей дивовижний винахід людства. Саме йому, фотоапарату й фотографії, 15 липня 2015 року у відділі естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки було присвячено арт-годину «Ескізи дивовижного життя». І це не випадково, тому що якраз напередодні відзначався міжнародний день фотографа. А фотографія – справжній вид мистецтва.


Разом з нашими читачами ми спочатку розібрали це слово по частинах і з’ясували його походження. Потім віртуально заглянули до історії людства  на 1000 років назад і зрозуміли, що вже тоді були відомі основні властивості світла.

У документах, представлених у бібліографічному огляді по темі заходу, можна знайти історію розвитку цього виду мистецтва, дізнатися все про цифрову фотографію, про види і жанри, роздивитися ілюстровані фотоальбоми професійних майстрів. Один із таких фотоальбомів переглянули детальніше. Це видання «Крізь вогонь і сльози» Олександра Клименка, відомого українського фотожурналіста, доцента, викладача Інституту журналістики Київського національного університету ім.Т.Шевченка. Відвертими фото він засвідчує мужність, милосердя та самопожертву українських військових миротворців у блакитних шоломах ООН під час перебування їх у гарячих точках планети. Серед них є і наші земляки - херсонці…

Спілкування було органічно продовжено й доповнено зустріччю з гостем арт-години – студенткою 4 курсу факультету кібернетики Херсонського національного технічного університету Марією Хмельницькою. 


Фотографування цікавило Марію завжди. А сьогодні цим видом мистецтва вона займається професійно. Гостя продемонструвала раритетні моделі фотоапаратів. Діти із захопленням пізнавали ці унікальні для себе штуки. Коли наша Марія запросила всіх до столу з великою кіпою власних фотографій – великих і маленьких, портретів, пейзажів та натюрмортів – читачі із захопленням все це передивлялись, вигукуючи «Ух, ти! Я теж хочу бути фотографом!».



На зображеннях поштових карток першого десятиріччя XX ст. з видами Херсона учасники арт-години впізнавали краєвиди нашого міста й знаходили їх на сучасних фотографіях.

Фотографи вміють добродушно жартувати. Посміялися і ми над такими прикладами у фотоприколах.


Отже, за допомогою фотографій ми – діти стрімкого прогресу – можемо подорожувати у часі і просторі. Можливо, й наші з вами світлини будуть для когось у далекому майбутньому свідоцтвом чогось незвичайного з давнини? Кожен гість заходу отримав роздруковані «Поради юному фотографу». Тож чекаємо від них в майбутньому тільки якісні фото! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік