02 липня 2015

Створені, щоб дивувати

Будівництво та архітектура – це одне й теж або різні поняття? Якщо різні, то що з них старіше? Чи правда те, що мова архітектури іноді буває навіть виразнішою за мову літературну? Елементи яких інших мистецтв має в собі архітектура? У перший день липня 2015 року бібліотекарі разом з читачами розбиралися з цими та іншими питаннями у відділі естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Вже 20 років, починаючи з 1995-го, святкується День архітектури України. А заснований він був для того, щоб надати підтримку містобудівникам і архітекторам, їх творчим об’єднанням. Свято було приурочено до щорічного Всесвітнього дня архітектури, яке, в свою чергу, було засновано Міжнародним союзом архітекторів, створеним майже одразу після Другої світової війни.

Чому саме така черга подій? Тому що в той час гостро стояло питання про підйом міст і пам’ятників з попелу і післявоєнних розвалин.

А чому архітектори України мають цілих два професійні свята на рік? Про це можна дізнатися з книг, представлених у бібліографічному експрес-огляді до Дня архітектури «Створені, щоб дивувати».  


Саме з цього огляду стає зрозумілим, що архітектура України багатолика, вона, як кажуть, «озвучена дзвонами», що найбільш знаковим для країни було храмове будівництво, яке сягає своїм корінням у часи літописів і Київської Русі. У ті часи День архітектури України, звичайно, не святкували, але українське зодчество мало своє оригінальне обличчя, яке пережило багато воєн, духовне зростання і державні злети. Ці цінності оспівуються в представлених у огляді книгах.

З чого починається всяка будівля? Кожен скаже: з першої цеглини. Так почалося і будівництво нашого міста. А цього року Херсон відзначатиме своє 237-річчя. Архітектори ретельно усе продумували, тому ми з вами сьогодні маємо змогу у первозданнім вигляді бачити і Катерининський собор, і ворота Херсонської фортеці, які, по задуму архітектора Родіона Казакова, повинні були не тільки захищати місто, а й прикрашати його. До речі, щоб дізнатися про наше сучасне місто та те, яким воно було у давнину, ми запросили наших читачів до виставки-гри «Град Херсон» і запропонували здійснити разом не віртуальну, а справжню подорож нашими музеями, вулицями, будинками…  А  найуважніші відвідувачі змогли виконати завдання, ознайомившись із видами рідного міста, зображеними на ювілейних поштових конвертах з архітектурними спорудами Херсона.

Діти згадали і казки, в яких улюблені герої щось будували, і це було не тільки житло. 


Звісно, архітектори – люди серйозні та не дуже балакучі. Все, що хочуть сказати, вони кажуть безголосою, але дуже виразною мовою. І це не тільки класичні архітектурні об’єкти. Іноді професіонали по-доброму фантазують, тому народжуються будинок-банкнота в Литві, дім-кактус у Голландії,  вальсуючий будинок у Празі, дім-рояль зі скрипкою у Китаї, будинок-книга у Канзасі…  


Разом з читачами ми подорожували світом та переглянули багато подібних цікавинок.. 

Діти захотіли і себе випробувати у ролі архітектора. Тому використали усі будівельні конструктори бібліотеки. Можливо, серед присутніх був майбутній видатний зодчий?




Зустріч дітей з архітектурними шедеврами світу, країни, міста відбулася в рамках літніх читань «12 сторінок дитячих секретів».


Р.S. Допитливих читачів запрошуємо 8 липня на 11.00 у відділ естетичного виховання Обласної дитячої книгозбірні на фольклорні посиденьки «Ой, на Івана, на Купала». Ви впишете наступну сторінку в Мистецький записничок. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік