30 липня 2015

Склянки. Голки. Монетки

Саме ці «таємничі» предмети були потрібні сьогодні у клубі журнального літа «Магія. Фокуси. Експерименти». Адже кожну зустріч бібліотекарі намагаються перетворити на справжнє наукове диво! Ось і цього разу на членів клубу чекали незвичайні досліди. Займаючи свої місця, малеча побачила на столі тарілки, у яких знаходились склянки з водою. А як всім відомо «мокрі» експерименти – це дуже весело!

Отже, експеримент №1 - з голкою. Якщо взяти голку та покласти її у склянку з водою, здогадуєтесь, що буде далі? Так, голка піде на дно. Але якщо вам кортить, щоб вона плавала на поверхні – такий собі «кораблик»!, знаєте, що робити? Покладіть голку на квадратний шматочок серветки і лише потім обережно опускайте у склянку. Коли серветка змокне, візьміть ще одну голку та легенько торкніться країв серветки. Ось побачите, станеться диво: серветка піде на дно, а голка залишиться на воді. 

 

Чому? Тому що вода складається з найдрібніших частинок, які називаються молекулами. Вони пов’язані між собою, як друзі, які взялися за руки. Їм подобається товариство один одного, але вони не склеєні навічно. У товщі води молекули оточені друзями з усіх боків, а над тими, що на поверхні, друзів немає, тому у них міцніші бічні зв’язки. Ось цей шар і утворює «шкіру» води. Вона називається поверхневим натягом, який не дає голці зануритися!
Експеримент № 2 має теж саме пояснення. У склянку повністю наповненою водою, опускаються монети. 1..2…аж 20! І вода із склянки не виливається, а стає ніби випуклою та підіймається.

Подиву експериментаторів не було меж! Із цими дослідами усі впорались. Чекаємо на вас наступного разу: лабораторія фокусів та експериментів відкривається кожен четвер о 14.00!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік