09 липня 2015

Івана Купала

«…Вітаю вас, люди! Я, Іван Купайло, приніс вам літо, тепло.
Я навчу вас купатися у воді, очищати тіло своє від бруду.
Навчу збирати цілющі трави й лікувати від недуг. Я принесу 
вам, люди, здоровий дух, здорове тіло і невразливість!..».

Яскраве, чудове, незвичайне свято відбулося до Дня Івана Купала у відділі естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.


Всі наші читачі добре знають, що у цей день проходять масові гуляння, дівчата плетуть віночки і кидають їх у воду, хлопці шукають квітку папороті. Але чому саме Вогню й Воді йде поклоніння? Навіщо стрибають через вогонь, прикрашають себе і худобу вінками й дзвіночками? Чому саме в купальські дні варто збирати лікарські рослини? І хто такі Чорнобог та Мара?

Із запропонованих у бібліографічному огляді книг можна знайти відповіді на всі ці запитання, дізнатися багато незвичайних для себе фактів, зрозуміти, які усе ж таки красиві міфи та легенди у нашої України.


 Саме свято стало великим народним в українській обрядовості з XIV сторіччя. Особливості цього дня, інших українських свят, традицій, звичаїв, атрибутики, символіки стали предметом досліджень багатьох видатних українців – науковців та письменників.

А далі – найцікавіше. Разом з бібліотекарями діти із задоволенням і захопленням занурилися у святкування. Дівчата і навіть хлопчики плели віночки.


Хто не вмів – навчився без зайвих зусиль. Що то були за трави, в чому її цілющі якості, діти розібралися за допомогою дорослих. Коли всі одягли свої творіння на голови – з’явився справжній квітучий степ.

 А які аромати стояли навкруги! Навіть з інших поверхів приєдналися до свята інші читачі та колеги-бібліотекарі. А потім завели хороводи, заспівали пісні, переглянули відео, як святкують День Івана Купала у різних куточках України.


Дітям навіть не хотілося розходитися! А на згадку читачі забрали та понесли додому усі свої сплетені віночки. Бо це – вже не проста річ, а справжній оберіг. Тож, хай він виконує свою добру справу у домівках кожного з них.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік