17 жовтня 2017

Ми роду козацького діти – землі української цвіт

За дніпровими порогами,
за південними дорогами;
За степами, за широкими,
наші прадіди жили,
Мали Січ козацьку сильную,
цінували волю-вільную,
Україну свою рідную,
як зіницю берегли!


Україна, безкрайній степ, куди тільки дістане око – крізь духмяні трави, а серед цього дива, підіймаючи куряву пилу, скаче на булатному коні – лицар! Статний чоловік у синій свитці, підперезаний жовтим шовковим поясом; на голові – гостра шапка зі смушевою околицею, китицею на вершечку; з вільним суровим поглядом – козак!


Пам’ятають ті славні, сміливі часи українські землі. Історія козаччини живе у книжках, нарисах, кінохроніці, передається з вуст нащадків. Шанують свою історію і юні українці, учні херсонських навчальних закладів – гімназії №3, ЗНЗ № 45 та № 28, які разом з бібліотекарями відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки здійснили подорож у минуле, історичними сторінками козацької доби. Зустрічі відбувалися напередодні трьох свят, що відзначаються 14 жовтня - Дня Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та Дня захисника України.


На учасників заходів чекали захопливі історії з життя козаків. Учні познайомилися з «козацьким словником», згадали найвизначніші події та імена найвидатніших героїв козацької доби, здійснили віртуальну подорож Кам’янською та Олешківською січами, змагалися у вікторині.


Приємна несподіванка чекала на юних учнів-хлопчаків, адже під час заходів вони урочисто прийняли присягу козачат та завірили її своїми підписами.


Учні ЗНЗ №28 ще й мали змогу побачити, потримати та, навіть, приміряти речі періоду козацької доби, які є експонатами колекції Торопова Володимира Анатолійовича, директора музею бойової слави, що знаходиться у навчальному закладі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік