03 грудня 2020

Краща Література - Юним Читачам: участь у круглому столі

На цьому тижні працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки стали учасниками круглого столу «Рекомендаційний електронний ресурс КЛЮЧ: Краща Література – Юним Читачам – переформатування».

Онлайн–конференція розпочалася вітальним словом генерального директора Національної бібліотеки України для дітей, заслуженого працівника культури, кандидата культурології  Гордієнко Алли Іванівни, яка наголосила на важливості залучення сучасної дитини до читання та порадила присутнім авторам писати твори оптимістичного звучання.

Далі Наталія Гажаман, завідувач науково-бібліографічного відділу Національної бібліотеки України для дітей (м. Київ) виступила з доповіддю «КЛЮЧОВА СТАТИСТИКА ТА БІБЛІОГРАФІЯ ЛІТЕРАТУРИ ДЛЯ ДІТЕЙ». Вона розповіла про ключові розділи сайту, про його авторів, про бібліографічні видання серії «Дитячі письменники України», про знакові книжки для дітей, розміщені на порталі, про електронні книжкові виставки тощо.


Марченко Наталія Петрівна, провідний бібліограф Національної бібліотеки України для дітей, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. Вернадського (м. Київ), підняла питання промоції книги для дітей і читання в Україні та окреслила шлях дитячої книжки та порталу «Ключ» за ювілейне десятиліття.



Дитяча письменниця Зірка Мензатюк наголосила на тому, що для натхнення митцеві потрібні три речі: успіх, успіх, успіх, а портал «Ключ» якраз і дає письменнику почути на свою адресу слова схвалення, дружелюбності, товариськості. Завдяки рубриці «Письменник про письменника» авторка та її колеги можуть розповісти, за що цінують побратима по письменницькому цеху, а рубрика «Таємниця шухляд» корисна для популяризації читання, бо автор у ній розповідає про таємниці своєї творчості, зв'язок її із реальністю.

Наступна доповідачка Тетяна Качак, доктор філологічних наук, професор кафедри фахових методик і технологій початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ), поділилася тим, що розпочинає всі свої дослідження дитячої літератури саме із платформи «Ключ». У ній широко представлені як літературна палітра регіонів, так і тематика сучасних книг, зокрема і гендерна, інклюзивна література.

Невмержицька Наталія Мартинівна, завідувачка відділу обслуговування дітей середнього і старшого віку та організаторів дитячого читання Національної бібліотеки України для дітей, наголосила на тому, що матеріали порталу є перевіреними і достовірними, до того ж, він дає цікаві факти про письменників, розповідає про книги, які допоможуть бібліотекарям зацікавити дітей сучасними авторами та їхніми книгами.

 «Ключ» в першу чергу спрямований на керівників дитячого читання:  бібліотекарів, вчителів, вихователів і батьків.

Наталія Богданець-Білоскаленко, доктор педагогічних наук, завідувач відділу навчання мов національних меншин і зарубіжної літератури Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, професор Ізмаїльського державного гуманітарного університету (м. Київ) відмітила, що «КЛЮЧ» допомагає відкрити дитячу літературу національних спільнот України.

Григорій Фалькович, поет, прозаїк, громадський діяч, член Українського ПЕН, лауреат багатьох літературних премій, під час свого виступу наголосив на темі патріотизму у літературі. На його думку, патріотизм – прищеплення любові до своєї країни, до своєї природи, до своєї вулиці, свого двору, до своїх сусідів.

Тарас Чухліб, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, директор Науководослідного інституту козацтва імені Степана Бандери, подякував за співпрацю, за розміщені на сайті твори і матеріали про його батька – дитячого письменника Василя Чухліба.

Лідія Ходанич (Повх), кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри педагогіки та психології Закарпатського інституту післядипломної освіти, член Національної спілки письменників України, наголосила на тому, що сучасна дитина – особолива. Для неї візуалізація у сприйнятті світу стоїть на першому місці, спочатку їй треба щось побачити, а потім уже почути. Сьогоднішній дитині в літературі потрібен оптимізм та вічні цінності: природа, сім’я, батьківщина, й у книжці все має бути подано через призму любові.

Віталіна Кизилова, доктор філологічних наук, професор кафедри філологічних дисциплін ДВНЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» (м. Старобільськ), наголосила на тому, що портал «Ключ» дає можливість простежити динаміку літературного процесу, адже в ньому подається свіжа інформація про новинки, він відкритий до експериментів та ідей, а також побажала розширити методичний компонент на допомогу вчителю.   

Антоніна Макаревич, бібліограф першої категорії Обласної бібліотеки для дітей Житомирської ОБД, свій виступ почала з того, що вже 10 років пишеться онлайн чудовий підручник з української літератури і для дітей, і для дорослих. І пишуть його майстри своєї справи: письменники, літературознавці, науковці, бібліотекарі, вчителі.

Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки також бере участь у наповненні порталу «Ключ» й участь у віртуальному круглому столі надихнула її співробітників на створення нових цікавих матеріалів для цього ресурсу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік