вівторок, 21 липня 2015 р.

Андрей Шептицький. Історична особа і художній образ

У медіа-центрі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки відбулося чергове засідання дискусійного КіноКлубу, присвячене 150-річчю від дня народження Андрея Шептицького – Предстоятеля Української Греко-Католицької церкви, просвітника і мецената, засновника Національного музею у Львові.

29 липня в Україні на державному рівні відзначатимуть ювілей митрополита Андрея. Але що ми знаємо про цю непересічну особистість, чи розуміємо, які ідеали й переконання він сповідував? І що відомо сучасним підліткам про людину, яка стверджувала: «Мудрість життя полягає в тому, щоб любити те, що направду є добром.» 
Під час засідання діти переглянули фрагменти із кінофільму студії ім. О.Довженка «Владика Андрей», поставленого режисером Олесем Янчуком. В основі фільму лежить біографія Андрея Шептицького, який протистояв репресіям тоталітарних режимів Сталіна і Гітлера і вибрав шлях служіння Богові і людям. Фільм є перекладом на мову мистецтва довгого життєвого шляху митрополита - від дитячих років аж до смерті. Владика Андрей Шептицький прожив 79 років, і його життя припало на буремні часи - дві світові війни, численні окупації Галичини. А між війнами - активна благодійна діяльність, спроба об’єднати церкви, численні подорожі, арешти, заслання...
 
Читачам бібліотеки, які взяли участь у засіданні, ознайомились із оглядом джерел інформації про видатного українця, переглянули фрагмент із фільму та взяли участь у його обговоренні, було цікаво також дізнатися, що львівське видавництво «Скриня» випустило дві дитячі книжечки за легендами та переказами про митрополита Андрея – «Годинник від Татуся» та «Любов у конвертах».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік