24 квітня 2018

«Національна розмова: розвиток медіаграмотності в Україні»

Уже другий рік поспіль Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки бере  участь в міжнародній науково-методичній конференції з медіаосвіти та медіаграмотності,  представляючи результати роботи медіаклубу "NaVi" та ділячись досвідом з колегами.

Упровадження медіаосвіти в освітній процес, визначення інформаційно-цифрової компетентності як однієї з ключових у Новій українській школі стимулює і діяльність бібліотек у цій галузі – як освітянських, так і публічних. Тому Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки, маючи значний практичний досвід впровадження занять з інформаційної культури для дітей та підлітків, займає активну позицію у розбудові бібліотечної медіаосвіти у школах міста, координує діяльність клубних об’єднань відповідного спрямування і численних партнерських проектів у сфері промоції читання і медійної культури.

20-21 квітня 2018 року відбулася Шоста міжнародна науково-методична конференція «Національна розмова: розвиток медіаграмотності в Україні»,  організаторами якої виступили Академія української преси (АУП) в партнерстві з Міністерством освіти і науки України за підтримки міжнародної громадської організації Internews та Deutsche Welle Academie. Захід зібрав близько 200-т медіаосвітян для обміну професійним досвідом та практичними напрацюваннями.


Конференцію відкрили її почесні гості та партнери: Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, старший віце-президент з розвитку програм Internews Маржорі Роуз, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей та керівник проектів Академії Deutsche Welle в Україні Кирило Савін.


У рамках конференції відбулося декілька пленарних сесій:

- Державні пріоритети розвитку медіаграмотності: де ми зараз;

- Ключові медіагравці: як найпопулярніші медіа впливають на громадську думку і що можна з цим робити;

- Дезінформація: як подолати? Чим громадянське суспільство, медіа та освіта можуть бути корисними?


Досвідом своєї роботи Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки ділилася в секції № 6 «Медіоосвіта – функціонал сучасної бібліотеки».

У секції приймало участь двадцять фахівців різної направленості: бібліотекарі, педагоги, практичні психологи, викладачі, методисти, наукові співробітники, керівники програм з медіаграмотності.

Темою виступу нашого закладу була «Медіаосвіта для лідерів шкільного самоврядування: досвід співпраці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки і Міського учнівського парламенту м. Херсон»


Це один із проектів бібліотеки, спрямованих на формування медійної культури школярів, партнерський проект Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки та управління освіти Херсонської міської ради – міський медіаклуб «NaVi» (від «Natuse Vincere» - створені перемагати), започаткований у вересні 2016 року. Його учасниками є лідери учнівського самоврядування усіх загальноосвітніх навчальних закладів міста Херсона, які, окрім того, що здобувають нові знання і навички, ще й ретранслюють їх своїм ровесникам та учням молодшого віку у школах, де навчаються. Таким чином, через лідерів ми отримали широкі можливості для просування медіаграмотності в навчальних закладах, бо опосередковано охоплюється широке коло дітей та підлітків міста. Успіху роботи міського медіаклубу «NaVi» ми завдячуємо нашій тісній співпраці з управлінням освіти міської ради та з педагогами-координаторами: спільними зусиллями бібліотекарів та педагогів визначаються цілі, яких прагнемо досягти в нашій діяльності, розробляються плани занять та здійснюється постійний моніторинг ефективності роботи.

Активність учасників міського учнівського медіаклубу, в якому підлітки очолюють різні напрями діяльності та керують процесом їх реалізації, переконливо засвідчує: така системна робота дозволяє формувати справжніх лідерів з питань медіосвіти і медіаграмотності, здатних стати своєрідними «каталізаторами» у формуванні медійної культури школярів «цифрової ери».

Ірина Ковач, завідуюча сектором медіа-центр,
керівник медіа-клубу «NaVi»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік