23 березня 2017

«Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви»

23 березня 2017 року у залі Херсонського музичного училища (пр. Ушакова, 39) відбувся Гала-концерт лауреатів ІІІ обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви».



На фестивальних майданчиках, облаштованих безпосередньо в музичному училищі та в обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки, з 9-ї ранку компетентні журі переглядали виступи учасників, кращі з яких увійшли до програми Гала-концерту.




Основне завдання цього унікального, єдиного в Україні заходу – популяризація та презентація творчості нашої сучасниці, поета світового масштабу.
До участі в ньому запрошені всі земляки віком від 12 років, які презентують твори Ліни Костенко або авторські роботи за мотивами творчості поетеси у категоріях «читці», «вокалісти», «автори» власних віршів та «художники-ілюстратори».
Фестиваль проводиться у два етапи. I-й, відбірковий, тривав у районах та містах Херсонської області до 16 березня 2017 р. і визначив, хто ж саме із талановитих і обдарованих шанувальників поезії Ліни Костенко отримав запрошення на підсумкове свято.
В обласному етапі Фестивалю взяли участь понад 200 учасників, і переважна більшість із них – діти та підлітки шкільного віку. Приємно відзначити, що їм не байдуже високе поетичне слово, пронизане любов’ю до України, тривогою за її сьогодення й майбуття, що вони читають і знають сучасну українську книгу. Тож символічно, що саме під час свята патріотичної поезії Ліни Костенко було урочисто оголошено про старт щорічного Всеукраїнського тижня дитячого читання на Херсонщині.


Всеукраїнський тиждень дитячого читання за традицією відбувається впродовж весняних шкільних канікул. І презентована працівниками обласної бібліотеки для дітей програма цьогорічного Тижня засвідчила: юних читачів очікують неймовірні пригоди, суперові тренінги і незабутні зустрічі з найновішими книгами та їхніми авторами. «Будь патріотом – читай українське!» - такий девіз Тижня на Херсонщині, що перегукується з темою Фестивалю поезії Ліни Костенко.
Усі лауреати Фестивалю, окрім права виступити в Гала-концерті і почути бурхливі оплески кількох сотень глядачів, отримали ще й заслужені нагороди – дипломи та пам’ятні подарунки – збірки творів Ліни Костенко.




Але й ті з учасників Фестивалю, що в число лауреатів не потрапили, не залишилися обділеними увагою і організаторів (кожен отримав диплом учасника обласного етапу Фестивалю), і глядачів: адже у фойє училища працював «відкритий мікрофон», і кожен бажаючий міг вільно читати улюблене з Ліни Костенко або ж власні поезії чи наспівати пісню на її слова. Тут же організатори категорії «художники» розгорнули вернісаж створених учасниками Фестивалю ілюстрацій до творів Ліни Костенко.



До речі, авторські поетичні твори, вже традиційно, під час прослуховування спеціальним журі категорії одразу ж потраплять на сторінки третього випуску веб-видання «Пелюстки для Ліни». Цей випуск електронного збірника проілюстровано конкурсними роботами художників-ілюстраторів. Незабаром його можна буде «погортати» на веб-сайті обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки.

Засновники і організатори фестивалю :
-           управління культури Херсонської обласної державної адміністрації;
-           управління освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації;
-           комунальний заклад «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім.Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради.
ІІІ обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» проходить традиційно  за організаційної підтримки:
-           Херсонського музичного училища – бази проведення заходів Фестивалю;
-           Херсонського обласного Центру народної творчості;
-           Дизайн-ліцею Херсонської міської ради.
Автор сценарію і режисер-постановник Гала-концерту Фестивалю:
-          Величко Олександр Григорович
У програмі Гала-концерту взяли участь творчі колективи Херсонського училища культури та колектив сучасного танцю "Біоритми".

5 коментарів:

  1. Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, коли буде опублікована на Calameo третя збірка "Поетичний камертон Ліни Костенко"?

    ВідповістиВидалити
  2. Добро дня! Збірка знаходиться на редагуванні та технічному опрацюванні (щодо відеокомпонентів). У червні має бути опублікована. Дякуємо за інтерес до Фестивалю та творчості його учасників.

    ВідповістиВидалити
  3. Тетяна Сергіївна17 серпня 2017 р. о 10:47

    Доброго дня! Веб-збірка вийшла гарною і цікавою.
    Засмучує, що відео з виступу Івана Сєріка (с.21) починається з середини, при тому, що його перезаписували, а сама збірка версталася три місяці. Чи можна якось виправити ситуацію?
    З повагою,
    керівник зразкової
    літературної студії "Ліра"
    Тетяна Сергіївна Павленко

    ВідповістиВидалити
  4. Шанована Тетяно Сергіївно! Дякуємо за Ваш відгук. Щодо відеозапису Івана Сєріка - ми обрали ту версію, що була записана одразу під час виступу (неповну), бо видалось, що вона більш вдала й емоційна. Але, за Вашим побажанням - замінимо на перезапис. Це також займе певний час - завантаження та редагування відео, редагування сторінки в публікації (це до питання про тривалу роботу над веб-публікацією усього збірника:). Напевно, оновлення можна буде побачити вже тільки завтра.
    З повагою, Наталія Попова

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тетяна Сергіївна17 серпня 2017 р. о 20:34

      Дякую за оперативність і розуміння! :)

      Видалити

Додайте ваше ім'я та вік