13 жовтня 2021

Подорож у глиб віків до славетних козаків

14 жовтня українці відзначають такі значущі для України свята -  Покрову Пресвятої Богородиці, День захисників та захисниць України та День українського козацтва. 

Про козаків в Україні чув кожен. Про них написано багато книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистити слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. І в це слово вкладають розуміння найбільших чеснот нашого народу. Козак в уявленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв  та гідності кожного, хто живе під небом України.

Про те, хто такі українські козаки, звідки вини взялися, як жили, як захищали Україну, і була присвячена зустріч бібліотекаря молодшого відділу Херсонської ОБД імені Дніпрової Чайки з учнями 3-х класів спеціалізованої школи №52, що проходила у онлайн режимі на платформі ZOOM.


Під час заходу «маленькі козачата»   дізналися,  що об’єднує свято Покрови та козацьку спільноту, чому саме їй вони молилися перед походом та дякували після його завершення.

Найомріянішим місцем усіх козаків була  Запорозька Січ. Саме туди долали довгий і небезпечний шлях. Тож, як вона виглядала та з чого складалась діти змогли дізнатись переглянувши уривок фільму «Тарас Бульба» та ознайомившись із її графічним зображенням. 

А ось яку посаду могли б отримати діти, якби опинились на Січі, ми змогли перевірити під час онлайн тесту «Джура чи отаман. Що ви знаєте про українське козацтво?». Учасники зустрічі показали високий результат та  могли б претендувати на посаду отамана.

У побуті козаки були невибагливі, веселі, вміли і працювати, і веселитись – співати, танцювати, грати на музичних інструментах. Гра «Що козаку до смаку?» допомогла дітям більше дізнатись про кулінарні уподобання давніх вояків та з’ясувати, які страви присутні і зараз на нашому столі.

А ось як називалася Доба в історії України, коли козаки вели визвольну боротьбу, учасники зустрічі дізналися розв’язавши кросворд.


У глибині душі кожного українця живе козак: воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів віддасть своє життя. І ми маємо бути достойними тих славних лицарів, запорозьких козаків, оборонців рідної землі

Тож, бажаємо усім міцного козацького здоров’я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу, що допоможе долати будь-які перешкоди!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік