14 березня 2013

Бачити людину


«Шукаю людину!» - з такими словами серед білого дня ходив давньогрецький мислитель Діоген з ліхтарем поміж людей. Суспільство, в якому цінностями вважаються досягнення мозку та соціального статусу є нездоровим. Про це наголошували учасники Міжнародної організації "Лярш Ковчег"  12 та 13 березня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей. Саме тут пройшов семінар під гаслом «Відкриємо дар неповносправних осіб!». Організатором та модератором зустрічі був настоятель Сергій Дмитрієв Храма Святої Варвари м.Херсон.

(зліва направо) Марічка - вихованиця спільноти, Оксана Ільків, Надія Надільна

 Оксана Ільків, координатор «Центру соціальної інтеграції для молодих людей з особливими потребами», яка більше 10 років працює з людьми, які мають розумові відхилення, говорила про особливості своєї роботи: .
-            Коли батьки чекають  дитину, то не знають, що вона може народитися з особливими потребами. Це  стається несподівано, тоді така сім’я закривається від світу. Бо суспільство несе зовсім інші цінності: будь конкурентоспроможним, будь багатим, будь успішним! Такі соціальні установки деморалізують сім’ї, які виховують дітей з відхиленнями.
Особливість роботи міжнародної організації «Лярш», яку представляла менеджер по зв’язках з громадськістю Центру «Емаус» (партнера «Лярш») Надія Надільна, в тому, що в ній волонтери зав’язують дружні стосунки з людьми, які мають розумову недостатність:
-            Я змінила професію, пішла вчитись на соціального педагога, оскільки зрозуміла, що дружба з людьми, які мають особливі потреби  - і є моєю життєвою місією.

Надія Надільна ділиться враженями про зміну світосприйняття завдяки друзям
 (саме так  називають своїх вихованців з особливими потребами волонтери)

Так вважав і засновник спільноти "Лярш" Жан Ваньє, який якось гуляючи околицями Парижу, побачив паркан спецінтернату, через решітки якого діти з розумовою недостатністю мовчки простягали руки до перехожих. Вони просто хотіли людського дотику, уваги, дружнього потискання. Ця картинка так вразила Жана Ваньє, що він організував у 1964 році у  невеличкій місцевості Троль на Півдні Франції  спільноту, взявши на виховання двох осіб з розумовими відхиленнями.
Отець Роман говорить  про важливість сприймання світу серцем 

Зараз організація "Лярш" об’єднує 135 спільнот, де у невеликих домівках живуть разом асистенти та люди з особливими потребами. В Україні теж є представництва цієї організації, але в основному на заході.
-            Ми були б раді співпраці з тими, хто бажає створити таку спільноту у м.Херсон. Зазвичай особи з інвалідністю відлякують  більшість, або їх просто ігнорують. Така реакція йде від страху сприймання того, що такі люди інші. Саме тому, їх намагались ізолювати в спецінтернати, бо здоровим не хотілося бачити таких осіб, - пояснює стереотипні реакції у соціумі Надія Надільна.
-            Я вважаю, що люди з розумовими особливостями можуть навчити нас жити серцем, творити світ любові, де є місце для кожного. Бо основна проблема сучасної людини – це замкненість у своєму світі, - говорить Оксана Ільків.
-            Для мене важливе розуміння. Я хочу, щоб люди бачили не візок, а – людину на візку, - говорить одна з героїнь фільму, який створили учасники організації «Емаус», -  хочу бути прийнятою суспільством, бо я теж людина.

Оксана Гунько



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік