14 березня 2018

Херсон: події і дати

З часу свого існування Херсон має чимало знаменних дат. Одна із них – 13 березня – особливо важливий для херсонців день.


Бо саме цього весняного дня 1944 року війська 3-го Українського фронту форсуровали Дніпро і, в результаті вуличних боїв, звільнили містом.


В боях за визволення Херсонщини від фашистських загарбників загинуло, померло від ран і пропало безвісти 47 тисяч бійців. За героїзм та мужність, проявлені при звільненні нашого краю, 67 воїнів отримали звання Героя Радянського Союзу. П’ятеро бійців повторили подвиг О.Матросова, закривши своїми тілами амбразури дзотів.

Ми не маємо права це забувати!


Бібліотекарі сектору періодичних видань Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели годину пам’яті «Херсон: події і дати».

Приємно вразив той факт, що і школярі школи №16, і вихованці НВК імені Т.Шевченка добре знають, що відбулось 13 березня 1944 року.


А під час заходу ще більше дізнались інформації про жахливі злодіяння нацистів за 31 місяць свого панування в Херсоні, про помилку диктора Юрія Левітана, завдяки якій Сталін видав указ створити Херсонську область, про пам’ятники слави у нашому місті, про відважних юних патріотів - «Хлопчики з Карантинного», подвиги яких описані у книзі Леоніда Марченко «Клятве остались верны», про підпільну організацію «Патріот Батьківщини» та її керівника – Іллюшу Кулика.


Затамувавши подих, слухали хлопці та дівчата про фронтові «трикутники» - листи воєнних років...

Пам'ятаймо ціну перемоги… Пам'ятаймо героїв… Бережімо мир!



Ангеліна Вєтрова, 
завідуюча сектором періодичних видань 
Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки

1 коментар:

  1. Дійсно, ми маємо пам'ятати про ці події і старатися запобігти їх повторенню. Добре, що є люди і заходи, які розповідають про це молодшим поколінням.
    Хотілось би поділитися цією статтею, але чомусь відсутні кнопки для поширення у твітері та фейсбуці:(

    ВідповістиВидалити

Додайте ваше ім'я та вік