08 травня 2018

«Ваш подвиг навіки у наших серцях»

Друга світова війна. Довгі 6 років. В її вогнище було втягнуто 67 держав, 80% населення земної кулі. У цій війні загинуло 60 млн осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти. Лихо і страждання, які пережили люди, не зміряти.

Україна. Її безкрайні поля, зелені ліси і гори, блакитний Дніпро, родючі землі, міста і села - все було просякнуте горем, біллю непоправних втрат.

73 роки віддаляють нас від тих днів, коли Вкраїна була звільнена від нацистських загарбників. Та скільки б не минуло часу, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю.


6 травня у рожевій залі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки відбулося урочисте свято «Ваш подвиг навіки у наших серцях», присвячений Дню пам’яті та примирення і Дню Перемоги.


Серед почесних гостей свята були присутні свідки Другої світової - «діти війни», учасники хору народної пісні «Наша пісня». Для учасників заходу, а ними стали вихованці загальноосвітньої школи-інтернату ім. Т.Г. Шевченка, читачі бібліотеки та їхні батьки, вокалісти виконали пісні воєнних та післявоєнних років і зачитали авторські вірші.


Коли прийшла Друга світова, вони були ще зовсім маленькими. Та війна забрала їхнє щасливе дитинство, майже всіх залишила без рідного даху над головою, багатьох зробила сиротами. Пройшло багато років, та вони й зараз пам’ятають звуки вибухів, рев моторів ворожих танків, гул літаків...

Напередодні свята учасники хору поділилися своїми дитячими спогадами про ту війну.



Історія про ті страшні часи живе у пам’яті тих, хто був свідком та учасником бойових дій, історія живе у пам’яті їхніх нащадків, у фотографіях, документах, кінокадрах, історія живе у речах. Ці предмети є безцінними експонатами для сучасного покоління. Поглянути, доторкнутися та приміряти деякі з них мали змогу цього дня усі гості книгозбірні, адже на святі був присутній давній друг бібліотеки Торопов Володимир Анатолійович, директор музею бойової слави, який знаходиться у школі №28. У святковій залі Володимир Анатолійович, завдяки історичним речам зі своєї колекції, створив справжній командирський кабінет. Діти із задоволенням фотографувалися у касці та з біноклем у руках.


Пам'ять про подвиги учасників та героїв війни передаються від покоління до покоління. Героїчною історією свого прадіда Якубовського Петра Григоровича, Героя Рядянського Союзу, поділилася юна акторка літературної театр-студії «Чеширський кіт» Атаназевич Валерія.


Створити святкову атмосферу заходу своїми музичними композиціями допомогли учасники зразкового вокального ансамблю «Орхідея», керівник Кузнєцова Ольга Миколаївна. Чарівний та трепетний дитячий спів викликав море теплих почуттів, сльози від патріотичних та глибоких тексів пісень, радість та гордість за талановите підростаюче покоління.






Тернистим був шлях до Перемоги. Трагічним і неймовірно довгим. Але наш народ залишився незламним у титанічній боротьбі. Він боровся і переміг. Переміг, бо вів війну справедливу, за право на життя, свободу та майбутнє.

З днем Перемоги!



Кухта Ольга, 
провідний бібліотекар відділу естетичного виховання 
Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік