27 листопада 2020

Сімейні портрети

Темою другої мистецької онлайн-зустрічі бібліотекарів Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки зі студентами 1-го курсу кафедри практичної психології Херсонського державного університету стала «Сімейні портрети в живописі».


Прикладами для бесід про сімейні портрети різних поколінь, відмінних за соціальним статусом родин, сімей, які проживали у різних країнах стали картини художників світового визнання Антоніса ван Дейка, Франка Халса, Рембранта Харменса ван Рейна, Яна ван Ейка, Марка Шагала, Отто Дікса та інших.

Модератори ознайомили слухачів з біографічними моментами життя та творчим шляхом живописців, історіями написання полотен. Учасникам зустрічі, як майбутнім фахівцям в галузі психології, було пізнавально дізнатися, що написання картин часто пов’язане з психологічним станом митця. Спираючись на інформацію попереднього заняття, студенти описували картини, зазначаючи психологічні особливості кольорів, які використав художник, їх поєднання, контрастність, світлосприйняття.

Під час колективного обговорення картин Марка Шагала кожен учасник дискусії мав змогу висловити свою позицію з порушеного питання, чи відноситься та чи інша картина до жанру сімейного портрета. Хоча думки учасників були різними, навіть, інколи полярно протилежними, але всі слушні й цікаві.


Різні форми роботи за картинами сімейної тематики спонукали студентів до ситуативного аналізу героїв полотен, встановлення асоціацій між кольором і характером зображених на картинах людей, предметів, об’єктів природи. 

Сприйняття картин, як складний психологічний процес, потребує кропіткої роботи, навчання, вміння відчувати та аналізувати побачене. Тема зацікавила студентів і, сподіваємося, що допоможе краще розібратися у напрямку «сімейна психологія».

Ракша Анжела, 
завідувач відділу естетичного виховання 
Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік