28 червня 2023

Сторінками Основного закону України

28 червня в Україні відзначається державне свято  - День Конституції. Саме в цей день, у 1996 році, був ухвалений Основний закон, який закріпив правові основи незалежної України і став важливим кроком у забезпеченні прав людини та подальшому підвищенню міжнародного авторитету держави на світовій арені. Щоб відсвяткувати цю дату, співробітники Херсонської обласної бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки запросили користувачів книгозбірні на правознавчу онлайн-гру «Сторінками Основного закону України».

Перш за все, читачі дізнались про цікаву історію створення та прийняття Конституції. Прийняття Конституції сталося на п’ятий рік після проголошення незалежності України. Депутати працювали всю ніч з 27 на 28 червня – загалом 23 години. Під час голосування «ЗА» висловилися 315 народних обранців.  

Перед тим, як розпочати гру, бібліотекар провела «розминку» для учасників. Гравцям було запропоновано розгадати 10 ребусів з правової тематики: «конституція», «закон», «право», «адвокат», «нотаріус», тощо.


Впоравшись із першим завданням, діти зосередилися на питаннях вікторини та дізнались, що слово «конституція» виникло ще в стародавньому Римі та у перекладі з латинської означає «устрій».

Перейшовши на другий рівень, гравці мали можливість обирати правильну відповідь із трьох варіантів та довідались, що таке преамбула та скільки статей включає Конституція.


Третій, найвищий, рівень гри дав можливість учасникам заходу дізнатись, що в Конституції України записані не тільки права, а й обов’язки громадянина: захищати Вітчизну, незалежність та територіальну цілісність держави:

  • не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині;
  • сплачувати податки та збори;
  • дотримуватися Конституції.

Цікавинкою для користувачів також стало те, що День Конституції України - єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

Щоб краще зрозуміти свої конституційні права та  обов’язки, бібліотекар запропонувала книги українських авторів.

 “Я і Конституція”, яка вийшла у видавництві «Старого Лева»  – це фактично переклад законодавчої мови на дитячу. Автор книги Лариса Денисенко вважає, що ця книга допоможе отримати юним читачам відповіді на важливі запитання: «Чому право на освіту саме право, а не покарання. Як можна відстоювати свої права, як реалізовувати права і свободи. До кого можна звертатися про порушення своїх прав і свобод тощо”

Українське видавництво Osnovy Publishing  видало книгу про Основний закон для дітей «Проста Конституція», над  створенням якої  працювали юрист і психолог. Це видання  з ілюстраціями, веселими діалогами та коментарями. А підтримав чудову ідею створити Конституцію України для наймолодших президент Володимир Зеленський.

В повідомленні на сторінці Офісу президента у facebook можна прочитати: «Дуже важливо, щоб українці з дитинства в простій і привабливій для них формі вивчали основи демократичної держави і знали свої права».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік