26 червня 2023

Я і Конституція

Бібліографічний веб-огляд для юних українців з елементами гри

28 червня - День Конституції України. 
Конституція - це Основний Закон України як правової держави. Він, як записано Преамбулі, дбає "про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя", піклується "про зміцнення громадянської злагоди на землі України", підтверджує "європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України" і покликаний "розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу".
Діти, як і дорослі, із самого народження мають права. А, зростаючи, здобувають відповідальність як громадяни України. Щоб допомогти їм зрозуміти як свої конституційні права, так і обов’язки, головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки підготувала бібліографічний веб-огляд видань про Конституцію України.

Розглядайте яскраві обкладинки, читайте опис видань і грайте в захопливу інтерактивну гру про Конституцію!

Денисенко, Л. Я і Конституція / Лариса Денисенко [та ін.] ; намалювала Женя Олійник. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 85 с. : іл.

Книга “Я і Конституція” - це своєрідний переклад із правової на дитячу мову, зрозумілу для юних громадян.  Вона розповідає, як в одній книзі може поміститися все наше життя і життя всієї країни. Доводить, що Конституція - це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє громадянам почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії. Є у ній і про те, ким є кожен українець як особис­тість, і про те, хто ми як народ на карті світу, яка наша точка відліку і який керунок маємо обрати, щоб іти у правильному напрямку.

Булгакова, Г.  Про права та обов'язки: твій довідник з громадянства : для читання дорослими дітям / Ганна Булгакова ; іл. М. М. Мохнацької. - Харків : Ранок, 2021. - 63 с. : іл. - (Мої права).

Книжка «Про права та обов’язки: твій довідник з громадянства» знайомить читачів і читачок з основними нормами і правилами, які ми приймаємо разом із громадянством. Вона містить розповіді про те, які найважливіші домовленості кожен із нас уклав з Україною, а також про те, як влаштована наша країна і органи влади. Вона закликає дбати про права інших людей і захищати власні права.

Зав’язкін, О.  Я люблю свою країну: дітям про державу та Конституцію / Олег Зав’язкін. - Київ : Читанка, 2020.  - 96 с. : іл.

На сторінках ілюстрованого видання для дітей молодшого і середнього шкільного віку вміщено доступну та наочну розповідь про конституційні засади нашої державності, державний лад України, про українську національну ідею та національні ідеали. Ця книжка плекає любов українців та україночок до своєї унікальної батьківщини.

Читай, В.  Конституція для всіх: і великих, і малих / Володимир Читай; іл. І.Шаганян. - Львів : Панорама, 2021. - 149 с. : іл.

Перша в Україні віршована Конституція дає дітям уявлення про її зміст та найважливіші положення Основного Закону України. Книга гарно ілюстрована, милі малюнки "чіпляють" увагу юних читачів, а віршована форма матеріалу легко запам'ятовується.
Прочитати електронну версію книжки можна тут: 
https://chl.kiev.ua/mbm/MBM/Book/View/717#page/1/mode/2up

Капранов, В. Конституція у коміксах [Електронний ресурс] / Віталій Капранов, Дмитро Капранов ; худож. О.Костенко. - Київ: Зелений Пес, 2019. - Режим доступу: https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2019/10/Konstytutsiya-u-komiksah_medium_size.pdf  (дата звернення: 26.06.2023). - Назва з екрана.

"Щоб не повторювати помилок своїх батьків, наші діти повинні знати і розуміти основи Конституції. Комікси та діалоги, сучасні герої та життєві ситуації допоможуть швидко розібратися у власних правах і обов’язках, у системі влади та основах державного ладу", - зазначили автори цієї книги Брати Капранови.

Аби краще зрозуміти той шлях, який Україна та українці пройшли до незалежності та Конституційної державності, варто простежити ключові віхи її історичного розвитку. І в цьому допоможе наступна книга.


Ковалишена, І.  Крута історія України : від динозаврів до сьогодні / Інна Ковалишена ; намал. Г. Чепурна. - Київ : Моя книжкова полиця, 2021. - 142 с. : іл.


Ця книга доводить, що вивчати історію рідної держави – це цікаво і легко! У цьому переконалися головні герої книги. Четверо друзів беруться дослідити нашу історію і дізнатися про такі захопливі речі: які динозаври жили на наших землях, хто боровся за незалежність, яку маємо зараз, як українці сформувалися як нація.

Сподобалися рекомендовані нами книги?

Завітай до своєї бібліотеки, коли це буде безпечно, і візьми їх собі для  літнього читання! А просто зараз -

Зіграй у гру і перевір отримані знання!

                               
Вітаємо зі святом і бажаємо мирного неба і Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік