30 червня 2023

Літературні забавлянки

Відновлення традицій і культури є важливим етапом збереження української ідентичності. Наша багата й різнопланова колекція матеріальної і нематеріальної культурної спадщини привертає увагу не лише зарубіжних і вітчизняних дослідників, але й пересічних громадян, які на фоні національного піднесення намагаються пізнавати її все більше і більше.
Однією із таких складових усної народної творчості є віршики-забавлянки, за допомогою яких ще наші далекі пращури розвивали дітей. Забавлянки є одним з видів активного спілкування дорослих з малятами за допомогою художнього слова, що розвиває рухи та мислення, викликає жвавість, бадьорість та радісний настрій. Забавлянки-потішки, це — коротенькі пісеньки або віршики, поєднані із своєрідними вправами і покликані зміцнити дитину фізично та підтримувати веселий настрій.
Бавити дитину, гратися з нею — значить взаємодіяти на рівних, як це роблять друзі. Така форма спілкування суттєво відрізняється від інших взаємодій, пов'язаних із забезпеченням малюка здоровим харчуванням, безпечним життєвим простором, теплом, одягом та задоволенням решти його повсякденних потреб.
Забавлянки активізують єдність слова моторику дитини.Незважаючи на свою простоту, вони сприяють жвавому спілкуванню з довкіллям та формують відчуття прекрасного.
Тож пропонуємо вам прямо зараз пригадати улюблені ще з дитинства віршики-потішки та пограти в гру "Літературні забавлянки."


У другому завданні нашої гри ти відчуєш себе справжнім редактором, адже тобі необхідно буде заповнити усі пропуски у віршику відповідними за змістом словами і відтворити забавлянку-потішку "Рейки, рейки..." Тож хутчіш виконуй завдання!


Молодець, ти справжній  літератор!  Досліджуй український фольклор та зберігай наші традиції!

Бібліографічний список до теми "Забавлянки"
  1. Забавлянки /худож. Г.Майоренко. - Київ : Гроно, 1996. - 7 с. : іл.
  2. Забавлянки : віршотвор. ігри для спілкування з дитиною... /уклад. зб. та авт. віршів Н. Мазур ; іл. О. Кузнєцової. - Київ : Час майстрів, 2019. – 58 c. : іл. - (Найкраще - дітям).
  3. Забавлянки : для читання дорослими дітям / іл. Н.В.Стешенко-Дядечко. - Харків : Ранок : МАГ, 2019. - 16 с. : іл. - (Велика книга).
  4. Забавлянки : для читання дорослими дітям / мал. А. Іванової. - Харків : Школа, 2022. - [10] с. : іл. - (Малятко-розумнятко).
  5. Забавлянки для Гриця та Оксанки : загадки : жарти : швидкомовки : ломиголівки : фокуси : ребуси / упоряд. О.М.Єфімов. - Біла Церква : Довіра, 1996. - 17 с. : іл. 
  6. Кирпа, Г. Забавлянки мами Мар'янки / Галина Кирпа; добрала і упоряд. нар. забавлянки Г.Довженок; худож. Н.Сосніна. - Київ : Веселка, 1992. - 23 с. : іл.
  7. Малик, Г. Забавлянки / Галина Малик; намал. В. Намозова. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2011. - 17 с. : іл. 
  8. Остапенко,Н. Забавлянки для Іванка та Оксанки : вірші / Наталя Остапенко; худож. Л.Гончаренко. - Київ : Веселка, 2001. - 16 с. : іл.
  9. Шостак, Л. Забавлянки й колискові у пісні та слові / Любов Шостак; мал. К. Бесчастної. - Нове вид. - Київ : Дніпро, 2020. - 39 с. : іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік