12 червня 2023

Книжкове літо без стресу і тривог

У наш складний час тривожних новин усім нам потрібна дружня підтримка, навички самодопомоги і допомоги близьким у стресових ситуаціях.

Тому головна бібліотекарка читальної зали провела для читачів Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки і своїх колег бібліотерапевтичну зустріч "Книжкове літо без стресу і тривог".

На початку зустрічі був проведений тематичний огляд психологічної літератури.

Для дорослих були порекомендовані таки книжки.

1. Міту Стороні "СТРЕСОСТІЙКІСТЬ. Прості поради, як жити в сучасному світі".
2. Володимир Станчишин "ЕМОЦІЙНІ ГОЙДАЛКИ ВІЙНИ. Роздуми психотерапевта про війну".
3. Веріті Кроссвелл "МАЛЕНЬКІ ТРИВОЖНІ МОНСТРИ. Дбайливий компаньйон вашого психічного здоров'я під час тривоги та стресу".




Далі розповідь включала огляд дитячої літератури про війну. 

1. Іван Андрусяк "Жерар-партизан".
2. Зоряна Живка "Пес Патрон. Маленька історія про велику мрію".
3. Євген Степаненко. Соломія Степаненко "Абетка війни".
4. Таня Стус "Таємні історії маленьких і великих перемог".
5. Галина Вдовиченко "Метелики перетворюються".

Читаючи ці історії маленьких і великих перемог, в яких героями є її однолітки або дружні тваринки, дитина може переосмислити  свій складний досвід і трансформувати його як історію власної перемоги над несприятливими обставинами.

Як приклад зцілення через читання (бібліотерапію) головна бібліотекарка зачитала терапевтичну казку "Птах світла", авторкою якої є наша землячка, дитяча і сімейна психологиня Наталія Коваль.

Далі ми обговорили психологічну практику "Кораблик на воді", яка допомагає виписати тривожні думки і відпустити їх - скласти з аркушу  списаного паперу кораблик і відпустити їх плисти за течією... 

Як елемент заходу ми включили терапію словом Ліни Костенко. І не дарма, адже її слово має цілющу, трансформуючу силу, воно здатне покращити стан і додати всім українцям - і дітям, і дорослим - сенсу на щодень. Її поетичні рядки були об'єднані в цикли: Життєстійкість, терапія творчістю, вищі цінності, підтримка, віра і мистецтво жити...

Далі ведуча заходу порекомендувала онлайн-ресурси для заспокоюючих медитацій та релаксу через музичну творчість наших військових.

Наостанок була проведена арт-терапевтична робота з метафоричними картами, яка допомогла присутнім знайти ресурс на це літо - ту справу або вид змістовного дозвілля, через які вони будуть наповнюватися енергією і гарним настроєм на щодень.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік