07 серпня 2023

Звичайні люди можуть все!

Чи замислювалися Ви коли-небудь над тим, що герої художніх творів, як класичної так і сучасної української літератури, це конкретно історичні чи сьогоденні особистості, які жили чи живуть з нами поруч? Відповідь на це нескладне запитання, як завжди, можна знайти в книжках, де прообразом вигаданих постатей є не  тільки дорослі люди, а й діти. 

Тож, сьогодні для малюків та їх батьків Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки приготувала літературний бумеранг, який представлятиме твори сучасних авторів та нових літературних героїв, образ яких - це справжні, звичайні, іноді реальні, особистості, котрі живуть поміж нас. Їх вчинки, відношення і поведінка до інших людей та певних обставин навчать дитину розуміти «принцип бумерангу» в справжньому житті.

І перший твір - це пригодницька повість відомого дитячого письменника Олександра Гавроша, яка розповідає про яскраві пригоди неперевершеного гірського силача Івана Сили. Прототипом головного героя повісті став легендарний закарпатський богатир Іван Фірцак, який виборов звання чемпіона Чехословаччини та Європи з кількох видів спорту і об’їздив півсвіту, виступаючи в цирку, де здобув чимало яскравих перемог.

Читати:

https://easybook.in.ua/neymovirni-pryhody-ivana-syly-nayduzhchoi-liudyny-svitu-oleksandr-havrosh/#n2

Слухати:

                   

Слухати:

https://4read.org/682-oleksandr-gavrosh-neymovrn-prigodi-vana-sili.html

Хто не знає легендарного киянина героя українських казок та билин славетного богатиря-змієборця - Кирила Кожум’яку? Лише він завдяки своїй силі і мужності здатен був врятувати київські землі від страшного змія, пам’ятаєте? Багато українських письменників зверталися у своїх творах до образу цього силача. Вирішив почерпнути натхнення з бувальщини й сучасний дитячий письменник Антон Сіяніка. Але головним героєм його казки став не славетний богатир, а його найменший син Микитка. Слабкий та нерішучий хлопчик, який постійно приходив додому з синцями. Тому Кирило вирішив посприяти гідному вихованню малого і привіз того на літні канікули до діда Данила. Але там, у діда, теж було не все так просто… 

Читати: http://siyanika.blogspot.com/2014/09/2011.html?m=1

Дивитися анімаційний фільм:

        

Книга Дари Корній «Петрусь Химородник» розповість про звичайного хлопчика, котрих серед нас дуже багато і якому у найчарівнішу пору року, на Івана Купала, коли сходить на землю Сила Сварожа, доведеться шукати чарівну квітку папороті. Під час того іспиту від його мужності залежать доля не тільки людей, а навіть самих богів. Проти нього постають лихе воїнство підступної Мари. І пропав би Петрусь, згинув би… але ж серед його друзів - Домовик Дрім і Лісовик Пугач, Віла Жива й сестра її Стрига. Але ж так хочеться скоріш повернутися додому, та він не простий дванадцятирічний хлопчик, він - химородник.

Читати: https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=20288

«Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку № 9» сучасної української письменниці Лесі Ворониної  - це дитяча пригодницька науково-фантастична повість про хлопчика Клима, боягуза, що боїться хуліганів. Одного разу він дізнається про Таємне Товариство Боягузів. Вступивши до нього, він довідується, що Землі загрожують прибульці з космосу, які поширюють вірус страху. Але саме ті, хто боягузи, можуть побороти страх і протистояти лиходіям. Клим потрапляє в пригоди у часі й просторі, щоб врятувати батьків, бабусю, друзів та увесь світ.

Читати: https://osvita.ua/school/literature/v/67496/

Слухати: https://4read.org/2590-voronina-lesya-tayemne-tovaristvo-boyaguzyv-abo-zasyb-vyd-perelyaku-9.html

Дитяча книга Тетяни Стус «Моя Ба» розкаже про взаємини в родині, якими вони повинні бути незважаючи ні на що, а саме про особливий будиночок пам’яті в серці кожної людини, де живе її рід. На порозі цього «дому» й Ба. Літня бабуся вже зовсім погано рухається, важко говорить, але це не заважає їй та її близьким бути люблячими, терпимими, радісними, цінувати кожну спільну мить, приймаючи одне одного такими, як вони є.

Слухати:

 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік