24 серпня 2023

Україна унікальна. Святково-пізнавальна програма

Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки запросила своїх читачів на святково-пізнавальну програму «Україна унікальна».


На початку онлайн-заходу головна бібліотекарка розповіла про події, які відбувались 32 роки тому. 24 серпня 1991 року сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення Незалежності України. А 1 грудня того ж року відбувся Всеукраїнський референдум, під час якого український народ підтвердив прагнення жити в незалежній державі. А далі святкова програма, учасниками якої стали читачі і гості нашої книгозбірні, тривала у трьох напрямках, які перемежовувались між собою. Це розповідь по рубриках (музика, спорт, природа, література, винаходи, дивовижні місця тощо) про унікальність нашої Батьківщини; серія інтерактивних міні-вікторин і відео-привітання Україні із Днем Незалежності від наших читачів і письменників-друзів бібліотеки у різних форматах (танці, співи, пряма мова, гра українських мелодій на музичних інструментах).

Під час заходу учасники довідалися про те, що Україна - найбільша за площею європейська країна. Вона багата на природні ресурси, які мають значення для всього світу. Одним із найцінніших ресурсів України є черноземи, завдяки яким країна є одним із найбільших експортерів зернових. Не дарма її називають житницею Європи.

А ще в Україні можна побачити неймовірні природні дива:

- Лемурійське озеро, яке за лікувальними властивостями не поступається Мертвому морю;
- Олешківська пустеля - один із найбільших піщаних масивів Європи;
- Тунель кохання, який не має аналогів у світі, тощо.

Також діти познайомилися і з рослинами- рекордсменами: найсолодшими, найкислішими, найдорожчими.

Світовим надбанням є українські народні пісні. У фонотеці народних пісень ЮНЕСКО знаходиться близько 15,5 тисяч українських пісень – найбільша кількість, порівняно з фонотеками інших народів.

Тож учасники заходу із задоволенням відгадували за ключовими словами українські пісні та називали імена переможців пісенного конкурсу  «Євробачення».

З Днем Незалежності привітала всіх Марія Колтунова, учасниця програми літніх читань-2023 «Канікули з книгою», яка посіла ІІІ місце у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Мелодія моєї мрії». Вона заспівала пісню «Ой у лузі червона калина», яка символізує мужність і незламність духу людей, які віддали свої життя за незалежність України.

Під час святкової програми прозвучали імена українських спортсменів, які не тільки вражають своїми досягненнями, а роблять внесок у відбудову України.

Відомі футболісти Андрій Шевченко та Олександр Зінченко організували у Лондоні благодійний матч Game4Ukraine, щоб зібрати кошти для відбудови Михайло-Коцюбинського ліцею, який був зруйнований російською армією у березні 2022 року.

Унікальним вважається і український танок гопак - один із найкрасивіших танців світу, який вимагає неабиякої витривалості та спортивних навичок. Цей танок є демонстрацією життєвої сили, духовного і тілесного здоров’я нашої молоді. Всі ці якості нам продемонстрували учасники зразкового ансамблю танцю «Натхнення». У цьому колективі вже рік танцює Софія Кацарська, активна читачка і волонтер Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки. Вона привітала всіх зі святом Незалежності України та подарувала танок «Гопак» від свого колективу.

Яке свято без смачних українських страв?! Тож всі онлайн-гравці із знанням справи взялись вгадувати назви: голубці, вареники, борщ, млинці, крученики, холодець. На щедрій українській землі народилося багато творчих особистостей. Миколу Леонтовича називають «українським Бахом», а його різдвяна колядка «Щедрик» відома в усьому світі під назвою «Carol of the Bells». Композитор Микола Лисенко разом із письменницею Дніпровою Чайкою вперше в Європі створили дитячі опери, які і сьогодні можна почути у сучасному варіанті. Свій варіант музичної композиції «Ніч яка місячна» представив Кирило Борідько, учасник багатьох бібліотечних проєктів, який у цьому році став переможцем міжнародного музичного онлайн-конкурсу «Музика перемоги».

В українців є багато скарбів, однак найцінніший наш скарб – це мова, яка робить кожного із нас неповторним та унікальним. Від початку повномасштабної агресії відбулася хвиля переходу всіх на українську мову. Мова стала нашою зброєю, яка допомагає нищити ворога. Наступне завдання для юних читачіі – з’єднати поетичні та патріотичні поезії з портретами поетів, які їх написали. Святково та урочисто лунали невмирущі рядки Ліни Костенко, Івана Франка, Лесі Українки, Тараса Шевченка, Василя Симоненка.

Ми щиро вдячні, що наші серця у пориві патріотизму сьогодні об'єднали наша Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки та Україна завдяки своїй 32-ій річниці Незалежності!

Бажаємо нашій державі многая літа, підтримки світового товариства у нашій боротьбі та довгожданої Перемоги!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік