07 серпня 2023

Фантастичні світи українських фантасток

За останні 10 років в Україні з'явилася ціла плеяда молодих талановитих авторок, які пишуть у жанрі фантастики і фентезі. І створюють романи і навіть цілі серії книг, які за змістом, стилем, образами героїв і масштабами тем і проблем, які в них підіймаються, можна поставити на високий щабель із подібними жанровими книгами світової літератури.

Сьогодні ми познайомимо вас із деякими цими письменницями та їхніми фантастично захопливими та майстерними творами. Й оскільки у вас, любі читачі, ще майже місяць літніх канікул попереду, ви зможете обрати ту книгу, який вас найбільше зацікавить, і поринути разом з нею у захопливу книгопригоду.

Завдання 1 нашого книжкового огляду - прочитати короткі біографічні розвідки про письменниць, адже в них будуть ключі до наступних завдань.

Перша авторка, з якою ми вас познайомимо, - Наталія Довгопол.

Наталія Довгопол - сучасна українська письменниця, працює в жанрі фантастики та історичної прози. Пише книжки для дорослих, young adult та молодших підлітків. Проживає в Афінах (Греція), де працює в Об'єднанні української діаспори. Авторка таких популярних підліткових книг, як «Шпигунки з притулку “Артеміда”» (2019), «Шпигунки з притулку “Артеміда”. Колапс старого світу» (2021), «Мандрівний цирк сріблястої пані» (2021), «Знайти країну амазонок» (2022), повісті для школярів «Привиди готелю “Едельвейс”» та ін. Її твори були відзначені у Міжнародному літературному конкурсі " Коронація слова".

Наступна авторка проживає у місті Львів. Це Наталія Матолінець.

Наталія Матолінець – українська сучасна письменниця, журналістка, член Національної спілки письменників України з 2014 року. Працює журналістикою у різних ЗМІ, подорожує і пише книги, веде блог про місця, де побувала.

Її книги підкорюють читачів переплетеннями міфів і реальності, магії і повсякденності, всі її історії читаються на одному диханні: цикл про Варту – міське фентезі, «Академія Аматерасу» і «Гессі» – міфологічне фентезі. Захопили увагу читачів і пригодницькі книги із магічним антуражем «Керамічні серця», «Всі мої ключі і Гайя».

Ірина Грабовська – українська письменниця і блогерка, у минулому – журналістка і перекладачка. Писала сценарії для комп’ютерних ігор. Веде блоги, присвячені письменництву, у соцмережах. Авторка стімпанк-дилогії “Леобург”, що складається з двох книг – “Остання обитель бунтарства” і “Остання війна імперій". У 2020 році “Остання обитель бунтарства” увійшла до довгого списку “Книги року ВВС-2020”. Згодом вийшла дилогія "Земля крилатих", яка включає такі книги: "Зірки й кістки", "Замок із кришталю".

Світлана Тараторіна – українська письменниця, журналістка. Уродженка Криму, наразі проживає в Києві, працює директоркою з комунікацій у видавництві Vivat. Авторка романів «Лазарус» та «Дім солі». Була експерткою Українського культурного фонду та членом журі книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів». Рукопис дебютного роману письменниці «Лазарус» переміг у видавничому конкурсі КМ-Букс в 2018 р. Роман отримав низку нагород та відзнак. 2020 року вийшла друком художня біографія Марії Примаченко для дітей — «Оця Марія звірів малювала». Книга увійшла до довгого списку книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2020», до коротких списків «Топ БараБуки 2020» і Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2020».

Дарія Піскозуб - сучасна українська письменниця, яка здебільшого працює у фантастичних жанрах: фентезі, космоопера, постапокаліпсис.  Народилася у Львові. У повсякденному житті працює в ІТ проєктною менеджеркою. Любить настільні ігри і танцювати бачату. У 2019 році Дарія з твором «Машина» перемогла у конкурсі фентезійних романів «Брама», а вже наступного року дебютний роман вийшов друком. Другою книгою циклу є книга «Гемма».

Ці п'ять авторок, про яких ми розповіли, заснували проєкт «Фантастичні Talk(s)». У 2022 році вони видали збірку оповідань «Хроніки незвіданих земель». За час участі у проєкті письменниці брали інтерв’ю у таких відомих авторів та авторок фентезі та наукової фантастики, як Ребекка Кван, Джонатан Страуд, Джо Аберкромбі, В.Е. Шваб, Лі Бардуго, Голлі Блек, Джо Гілл та інших.

І ще одна авторка, з якою ми вас познайомимо, теж фантастична!

Ярина Каторож - українська письменниця та художниця! Її дебютний роман «Алхімія свободи» здобув перемогу на «Коронації слова» в номінації «Сучасне українське фентезі! 2017 року її книгу «Стожар» номіновано на «Найкращу книгу Форуму видавців«у категорії «Сучасна українська література»! А у 2018 році авторка стала лавреаткою премії від Європейської спільноти наукової фантастики The Chrysalis Awards 2018 як найкращий молодий автор. Серця читачів полонила своєю трилогію книг "Палімпсест".

Ми вам коротко розповіли про письменниць, тож тепер час перейти до міні-квесту за світом їхніх книг.

Завдання 2. Відгадай сучасну українську фантастку за її фотопортретом.                                    

Завдання 3. З'єднай назву світу і назву книги, в якій він описується.

                         

Завдання 4. Обери книгу, яка тебе більше зацікавила, і вирушай у захопливі мандри книгочитання! 

Завдання 5. Поділись відгуком на прочитану книгу у соцмережах: на своїй сторінці та на сторінці нашої книгозбірні.

А ми бажаємо тобі фантастичного книжкового літа!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік