26 серпня 2023

Іван Франко - казкар, байкар, поет

27 серпня 167 років тому народився унікальний, незвичайний, непосидючий й допитливий хлопчик, який став дивовижною Людиною з великої букви, великим майстром українського слова, одним із найгеніальніших українців в нашій історії - Іван Якович Франко.

Унікальність митця полягає в тому, що, як вважають дослідники, він майже кожні два дні писав новий твір, а кожного року видавав по 5-6 книжок, тому з-під його пера вийшло більше 6000 творів.

А чи знали Ви, що мати Івана Франка називала його Мироном? Що маленький Івась полюбляв блукати лісом та розмовляти з деревами і пташками, через що односельці прозвали його «лісовою душею»? Що письменник мав колосальну пам’ять і знав 14 європейських мов, а завдяки своїй любові до вишиванки став зачинателем нової моди - першим українським інтелігентом, який поєднав сорочку з українським орнаментом із європейським костюмом-трійкою?

Про ці та інші цікаві факти та вражаючі історії з життя Івана Франка, Ви можете дізнатися переглянувши відео:


У літературній спадщині Івана Франка помітне місце посідають казки для дітей. Їх понад 50. Письменник не просто переказує їх, а вводить деякі нові мотиви в стару основу, щоб скерувати увагу малих читачів та слухачів від казкових подій до життя, пробудити інтерес до реальних життєвих ситуацій, їхнього осмислення і розуміння.
Тож, до уваги дітей та їх батьків Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки підготувала казкову мозаїку Івана Франка, де представлені електронні ресурси, які, на нашу думку, стануть корисними під час навчального процесу саме в початковій школі.

Казка «Три міхи хитрощів» допоможе зрозуміти, що хитрощі
можуть допомогти або ж навпаки нашкодити, а ще усвідомити те,
що правда завжди перемагає будь-які крутійства.
Слухати аудіоказку:
Казка «Фарбований лис» розкаже про пригоди Лиса Микити та про те, що ніколи не варто обманювати, адже все таємне рано чи пізно стає явним.
Слухати аудіоказку:

Де в казці правда, а де вигадка вирішувати Вам, бо у творах великих письменників вони неподільні. Саме тому віриш кожному слову, читаючи захопливу казку Івана Франка «Абу-Касимові капці», де власник диво-капців стає учасником багатьох цікавих подій.
Слухати аудіокнигу:
«Життя, - говорив Іван Франко, - мені мало всміхалось, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце». Отже, живемо та працюємо заради дітей і для дітей! Читаймо Івана Франка!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік