08 серпня 2023

Знай наших: Оксана Зененко

Програма літніх читань «Канікули з книгою-2023» триває і читачі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки занурились в історію України разом із письменницею Оксаною Зененко.


Пані Оксана народилась в Херсоні. Навчаючись в школі №45, захопилась українською літературою та історією України.  В шкільні роки мала цікаве хобі - займалась бальними танцями. А з 14 років писала перші оповідання, на які її надихали прочитані книги. У юної читачки було багато улюблених письменників: Жуль Верн, Марк Твен, Олександр Дюма, Шарлотта Бронте, Джейн Остін, Маргарет Мітчелл, Іван Франко, Леся Українка, Тарас Шевченко тощо. Після школи вступила до Херсонського національного технічного університету на економічний факультет за спеціальністю "бухгалтерський облік і аудит" і 20 років працювала за фахом. Але останні 5 років майже повністю присвятила свій час літературній творчості.

Для  учасників заходу було запропоновано розшифрувати ребус. Таким чином вони дізнались, що перші твори авторки вийшли під псевдонімом Діана Ясна. За допомогою другого ребусу, діти прочитали назву роману, який був надрукований у 2019 році у всеукраїнській газеті "Дебют" – «Чемпіонка».


Під час проведення в Херсоні Південного фестивалю книги та читання «Книжковий Миколай», Оксану Зененко запросила на автограф-сесію редакція газети «Дебют». На фестивалі вона познайомилась зі своїм майбутнім видавцем Володимиром Шовкошитним.  Володимир Федорович - український поет, прозаїк, політичний діяч, доктор філософії, очолює видавництво «Український пріоритет», яке спеціалізується на друку науково-історичної  літератури та історичних романів. З цього моменту розпочалась творча дружба Оксани Зененко з досвідченим видавцем. Вимогливий читач та знавець історії високо оцінив твори пані Оксани. Тож в родинному видавництві Шовкошитних вже надруковано два історичні романи авторки: «Останній лицар гетьмана» (2020 рік), «Таємна місія гетьмана» (2021 рік). У січні 2021 року за роман «Останній лицар гетьмана» Оксану Зененко нагороджено медаллю ім. Олександра Довженка.

Авторка з натхненням розповідала про кожну свою книгу. Перед учасниками заходу постали історичні події, на тлі яких жили відомі особистості: Іван Мазепа та Петро Дорошенко. Всі художні персонажі вписані у сюжет так, аби своїми діями не порушувати хід історичних подій. Цікава доля третього історичного роману, який щойно завершила письменниця і який мандрував трьома містами України.

На початку російсько-української війни пані Оксана була в Херсоні, де працювала над новим  романом про епоху гетьмана Пилипа Орлика. У квітні довелось виїхати із окупованого міста до Одеси. Тим часом син закінчив школу та вступив до київського вишу, тож родина потягнулась у столицю. Таким чином, у зв’язку із війною та переїздами, робота розтягнулася на довгих два роки. Зараз рукопис у видавництві, тож сподіваємось, що поціновувачі історичних романів, скоро зможуть прочитати про діяння Пилипа Орлика та кошового отамана Костя Гордієнка.

Нещодавно, під час презентації книг у Київській бібліотеці на Вишгородській, 29, Оксані Зененко запропонували вести на сторінці рубрику «Історія України. Тільки факти». Тож, авторка історичних романів займається улюбленою справою, має великі творчі плани і як справжня оптимістка, мріє про скору перемогу над ворогом.

Під час експрес-інтерв’ю читачі та працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки дізнались, що майстриня слова полюбляє троянди.


Тож сподіваємось, що зовсім скоро ми зустрінемось з Оксаною Зененко в бібліотеці, де вона презентує свою нову книгу. І на знак подяки обов’язково подаруємо їй улюблені квіти – троянди!






Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік