30 серпня 2023

Вчитися - легко! Книжковий порадник для шкільної молоді

Ось і завершується літо, а з ним - пригоди, відпочинок і багато вільного часу. З 1 вересня українські школяри, в яких би куточках України і світу вони не мешкали, повертаються до навчання: очне або дистанційне. Тому у багатьох із вас постає запитання: Як із самих перших днів побудувати освітній процес і виконання домашніх завдань так, щоб і вчитися ефективно та успішно, і ще мати вільний час для хобі, спорту, волонтерства і спілкування з рідними? Це досить легко! Варто лишень скористатися порадами психологів, учених і досвідчених учителів, які ми зібрали для вас. Основні поради взяті з книги професорки Барбари Оклі "Навчитися вчитися".

Заповнивши пропуски в інтерактивній вправі за цією книгою, ти дізнаєшся, як перетворити процес навчання в ефективну систему та отримати при цьому задоволення.


Ще рекомендуємо тобі 6 книг для ефективного навчання, які перетворять твій освітній процес на цікаву подорож. Твоє завдання - визначити, чим самим тобі може бути корисна кожна конкретна книга. Успіхів тобі і відмінних оцінок!


Підводячи підсумки теми, ділимося з тобою практичними лайфхаками для самоосвіти і виконання домашніх завдань.
1. Використовуй застосунки та гаджети. Телефон або планшет - твій надійний помічник. Ось які додатки must have під рукою кожний школяр:
- "Таймер" (щоб засікати час, який ти можеш виділити на конкретне завдання),
- YouTube (для поглиблення знань дивися відео з історії, культури та біології),
- "Перекладач",
- MindMap,
- "Блокнот",
- Додатки з вивчення іноземних мов,
- Аудіоплеєр (з ним легше вчити напам'ять вірші та прослуховувати програмні твори) тощо.
2. Вмикай режим "Не турбувати" під час навчання. Відволікання на телефон тільки забирають в тебе навчальний час і мозку знадобиться кілька хвилин, щоб знову увійти у сфокусований режим.
3. Вивчи швидкочитання. Так ти зекономиш багато часу на вивчення параграфів і програмних творів.
4. Роби нотатки на стікерах, картках або в телефоні. Їх можна швидко і легко перечитати для повторення матеріалу.
5. Вчи уроки у найбільш продуктивний для тебе час. Досліди себе, коли домашнє завдання дається тобі легше - вранці, після обіду, ввечері і заплануй відповідно час.
6. Використовуй різні канали сприйняття інформації. Читай, прослуховуй, нотуй, повторюй з пам'яті.
7. Пообіцяй собі маленьку винагороду за успішно зроблені уроки. Обіцяні морозиво, шоколадний батончик, зустріч з друзями чи перегляд улюбленого серіалу допоможуть тобі швидше впоратися з уроками.
8. А якщо в якийсь день тобі буде важко засісти за уроки, використай "Правило 5-ти хвилин": вмов себе відкрити підручник (або навчальний кабінет) і сфокусовано попрацюй. У більшості випадків процес піде легше і тобі буде зручно продовжувати. Тепер у тебе є повна інструкція успішного учня. Використовуй ті поради, які актуальні тобі!

Матеріал підготувала
головна бібліотекарка читальної зали
Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки
Чернієнко Юлія Миколаївна

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік