16 лютого 2018

"Світові вершини Херсонщини". Презентація проекту

16 лютого відбулась презентація нового проекту "Світові вершини Херсонщини для директорів та завучів загальноосвітніх навчальних закладів м.Херсон.
Ініцювали цей захід і відкрили його вітальним словом Юрій Миколайович Ніконов, начальник управління освіти Херсонської міської ради, та Артем Олександрович Кияновський, директор НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради, депутат міської ради.  
Саме А.О.Кияновський восени минулого року запропонував фахівцям бібліотеки ідею такого проекту, тож учні і педагоги Школи гуманітарної праці стали першими учасниками серії краєзнавчих ігор, об'єнаних спільною назвою - "Світові вершини Херсонщини". Під час сьогоднішнього заходу з проектом мали нагоду ознайомитись очільники педагогічних колективів шкіл міста Херсона, і, забігаючи наперед, висловили позитивні враження по завершенні презентації. Зокрема, директор гімназії №6 Світлана Сергіївна Корж відзначила, що презентовані у проекті в ігровому форматі матеріали та інформація можуть збагатити уроки історії й літератури, образотворчого мистецтва і музики.
Адже автори-розробники проекту – провідні фахівці бібліотеки імені Дніпрової Чайки – поставили за мету презентувати перипетії життєвого шляху і творчі досягнення особистостей світового рівня, що народилися або працювали в нашому краї, залишили яскравий слід у літописі й на мапі Херсонщини, – у незвичайній ігровій, інтерактивній формі.
Наразі у проекті створені три гри, кожна з яких є неповторною за формою і концентрує насичений, багатий зміст у часових рамках одного шкільного уроку.
Літературний GPS-навігатор по Херсонщині "Вершини світового письменства" концентрує увагу учасників гри на всесвітньо відомих письменниках чиї життя та творчість пов’язані з нашим краєм: представники літературного авангарду початку ХХ століття, Микола Куліш та Іван Дніпровський, Борис Лавреньов, Олесь Гончар постають у цій віртуальній мандрівці в невід’ємному контексті літературного процесу – сучасного цим письменникам і сучасного нам, читачам сьогодення.
Гра-вернісаж "Світова палітра Херсонщини", знайомлячи зі сторінками життєпису Юхима Михайліва, Володимира Баранова-Росіне, Давида Бурлюка і Михайла Андрієнка-Нечитайла – дивовижних художників, чиї твори експонуються в найвідоміших музеях планети, занурює учасників у тонкощі живопису та графіки, на яскравих прикладах допомагає осягнути такі складні мистецькі течії, як, наприклад, символізм, орфізм, кубофутуризм… А коментарі фахівця-мистецтвознавця додають грі особливих акцентів, які мистецькі абстракції перетворюють у речі живі й близькі кожному херсонцеві.
Арт-пазл "Театр. Музика. Кіно: світові вершини мистецтва Херсонщини" запрошує у світ музики, театру і кіно, презентуючи світові досягнення митців нашого у цих жанрах. В основу мистецьких пазлів покладені маловідомі або й зовсім не відомі широкому загалу події та факти, зокрема біографія таких видатних митців і творців національної культури України, як Іван Карпено-Карий, Всеволод Мейєрхольд, Оксана Петрусенко, Самуїл Майкапар, Олександр Довженко, Сергій Бондарчук.

Проект "Світові вершини Херсонщини" має на меті виховання патріотизму, любові до рідного краю – через знання та розуміння здобутків земляків, їхнього внеску до скарбниці світової культури. Тож, сподіваємось, із ним матимуть нагоду ознайомитись чимало учнів шкіл Херсона і області - як у стінах бібліотеки імені Дніпрової Чайки, так і безпосередньо в школах, під час проведення ігор у виїзному форматі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік