26 лютого 2018

«Туреччина – перлина двох континентів» Зустріч «аll inclusive»

Туреччина - криниця світової історії та усипальниця стародавніх цивілізацій, країна різна і загадкова, дивовижна і неповторна, міста якої наповнені казковим східним колоритом. ЇЇ порівнюють з книгою, перечитуючи яку, щоразу дізнаєшся щось нове.


Тож 22 лютого читачі та гості Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки мали змогу здійснити мандрівку до цієї прекрасної держави. Учні Херсонського академічного ліцею ім. О.В.Мішукова та ЗОШ № 57 отримали віртуальні квитки на авіарейс Херсон-Стамбул.


Після «прибуття» до аеропорту «Ататюрк» гостей зустріли представники бібліотечної туристичної компанії «Відкрий книгу – відкриєш світ», для того щоб разом провести незабутню екскурсію країною чотирьох морів і п’ятизіркових готелів, країною східних солодощів і неймовірних краєвидів.


Мандрівка почалася з туристичного центру Туреччини, історичного та величного Стамбулу, єдиного міста в світі, розташованого одразу на двох континентах - Азії та Європи. «Туристи» занурилися в історію Стамбула та побачили найвідоміші архітектурні пам’ятки, які є надбанням історії та входять до об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Серед них Блакитна мечеть - видатний зразок ісламської і світової архітектури, який є одним із символів міста, «головна» серед мечетей усієї країни, та Собор Святої Софії - колишній патріарший православний собор, згодом - мечеть, нині – музей, символ «золотого століття» Візантії (офіційна назва на сьогоднішній день «Музей Айя-Софія»).

Серед учасників «екскурсії» був присутній почесних гість – представник духовного управління мусульман України, імам мусульман міста Херсона та Херсонської області Мухамедов Казим, у супроводі своїє сім’ї та представників мусульманської общини нашого міста.

Шейх Казим, на прикладі Блакитної мечеті, розповів про особливості ісламської архітектури та культурно-релігійні традиції Туреччини.


Далі настала черга «найсмачнішої» частини екскурсії – турецька кухня. Гості дізналися про історію розвитку кулінарії, тонкощі традиційних страв та цікаві факти виникнення десертів. А завдяки читачам книгозбірні – сім’ї Мюждеджі, тата Мурата, уродженця Туреччини, мами Юлії та синочка Керіма, гості ще й спробували найпопулярніші та найсмачніші східні солодощі – рахат-лукум.



На закінчення екскурсії усі присутні побували на справжній турецькій чайній церемонії, яку провела чайний майстер, господарка магазину-кафе «Чайна карта» та давній друг бібліотеки Катерина Чечель.



Катерина розповіла про особливості приготування напою, традиції чаювання, найулюбленіші чайні сорти та спеції, які додадуть чаю духмяності та аромату.


Настав час повертатися до Херсонщини. «Зайнявши місця у літаку», гості здійснили швидкий переліт та потрапили на гостинну зустріч з хлібом та теплими привітання на українській землі.



Відділ естетичного виховання щиро дякує всім учасникам заходу за дружній настрій та створення по-справжньому східної атмосфери.

Відеорепортаж: https://youtu.be/17ZznSr9OD4

P.S. Очікуйте на наступну зустріч.

Подорожуйте разом з нами, адже «Відкриєш книгу – відкриєш світ».

***

По закінченню заходу для гостей була проведена екскурсія по бібліотеці.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік