11 липня 2019

Ароматично-книжкові історії, або Парфум-читання

У відділі естетичного виховання 10 липня відбулася презентація незвичайної виставки «Ароматично-книжкові історії, або Парфум-читання», де поруч із кожною експонованою книгою знаходиться парфум. Він має ту ж назву, що і книга, чи відображає епоху, описану в творі, пов’язаний з твором мистецтва, переносить читача у світ високої моди…
Про створення цієї виставки читачі та друзі бібліотеки чули неодноразово (при особистому спілкуванні, в соцмережах), тому що бібліотекарі відділу зверталися до всіх за допомогою у підборі експонатів. Темою зустрічі зацікавилися люди різного віку, професій – серед гостей були викладачі, бібліотекарі, читачі різного віку - маленькі поціновувачі ароматів та старшого покоління.(найстаршій учасниці вже виповнився 91 рік).


Ведучі парфум-читання бібліотекар Ракша Анжела та читачка бібліотеки, історик Нуну Арутюнова створили атмосферу уявного переміщення у просторі і часі. Кожний куточок зали розповідав свою історію.
Дивно, як легко забувається все, крім запахів   
Еріх Марія Ремарк
Бібліотекар запропонувала пригадати запахи, які викликають асоціації: у дітей – з Днем народженням, у дорослих – з дитинством. У кожного вони свої, наприклад, для Сашка – тістечка, для бабусі – топлене в печі молоко. Але у всіх є асоціація якоїсь події із запахом. Якщо хочете більше дізнатися як описує запахи дитинства Рей Бредбері прочитайте роман «Кульбабове вино».
Каталожна шафка, яка з’явилася у відділі завдяки другу бібліотеки Садіяру Мамедову, зберігає інформацію про книги у яких описуються аромати, розповідається, що запахи надовго зберігають різні відчуття, спогади. Відкриваючи шухлядку, ми відправляємося у подорож до різних країн, наповнюючись відповідним ароматом.
Ось Франція, вона є законодавицею моди.
Про цікаві факти з життя творців високої моди розповіла пані Нуну. Вона познайомила учасників зустрічі з модними будинками, з одним із найстаріших в світі будинків парфумерії Guerlain, історією створення маленького чорного платтячка Коко Шанель, парфумів Шанель №5. Сама Коко говорила, що «Парфуми – це невидимий, зате незабутній, неперевершений модний аксесуар».


Діти виготовили на згадку про зустріч чорне платтячко як символ цілої епохи у світі моли і парфумерії.
Але «відкриттям» і «серцем» заходу стало знайомство з ароматами сучасних українських майстрів парфумерії.  В інтерв’ю «Дніпро ТV» Влад Зварич, перша особа гільдії парфумерів України, розповів про філософський підхід українських парфумерів до створення ароматів, про велику кропітку роботу по створенню музею української парфумерії післявоєнного періоду, унікальність та неповторність ароматів, від наших майстрів парфумерії. Зразки цих ароматів для виставки люб’язно надали Наталія Ярочкіна, аромастиліст, консультант по красі, організатор Perfume Fest та Олександр Перевертайло, парфумер з Дніпра, до речі наш земляк, бо народився у Каховці.

Аромати «Смерека», «Квіт», «Бузок», «Коноплі», «Порічки» надихають на прочитання книг сучасних українських письменників, у творах яких безліч описів природи, лісу, Карпат, лугів.
На презентації в унісон звучали ноти аромату «Чорнобривці», створеного Оленою Бєловою, та однойменної пісні у виконанні студентки Київської муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра Маріетти Агушанян. 
Це стало яскравим прикладом поєднання різних видів мистецтв.
Ароматно-смачним завершенням презентації було чаювання – липовий чай з печивом «Мадлен» - «мадленка Пруста» запросила всіх учасників до неформальної бесіди з цікавими спогадами, пригодами, відчуттями, пов’язаними з ароматами, читанням книг.


Відгуки учасників зустрічі надихають на творчість. Дякуємо за гарні слова. 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік