22 листопада 2019

Голодомор на Херсонщині

Багато трагедій пережив український народ, але страшнішого лиха, як Голодомор 1932-1933 років, історія не знає.
Щоб відзначити День пам’яті жертв голодоморів, до Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки завітали учні 10-го класу ЗОШ №57.
Завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів презентувала народну книгу-меморіал «33-й. ГОЛОД», в яку увійшли спогади людей, які пережили голодомор.
Письменник Володимир Маняк  у передмові до цієї книги зазначає: « Це книга народної пам’яті, де люди звіряються, виважують, свідчать, де правда історії озивається в тисячах людських доль».
Разом з бібліотекарями старшокласники перегорнули скорботні сторінки достовірної народної пам’яті.
Десятикласниця Марія розповіла, що її прабабуся, яка народилась у 1926 році теж була очевидцем  трагічних подій, які пережив український народ: голодомор, Друга світова, німецький полон.
Всі присутні вшанували пам’ять всіх жертв голодомору хвилиною мовчання.
Трагедія голодомору в Україні впродовж багатьох десятиліть не просто замовчувалась, а й офіційно заперечувалась. Та спроби навіки замовчати та поховати правду про події 32-33 років виявилися марними. У 1933 році вийшов роман-спалах Уласа Самчука «Марія» і вся світова громадськість дізналась про нечуване в історії лихоліття. 
В 1961 році представник української діаспори у США Василь Барка написав роман «Жовтий князь». 
Незвідані факти про голодомор на Херсонщині розкриває книга журналіста та письменника Василя Піддубняка «Жниво молоха», в яку увійшли документи, спогади, факти та фольклорна творчість.
Десятикласники почули вірші Дмитра Білоуса та херсонської поетеси Валентини Нижеголенко, а також переглянули фрагменти художнього фільму «Голод-33» та документальних фільмів, створених ТРК «Скіфія».
23 листопада в усьому світі будуть вшановувати пам’ять українців, які були знищені Голодоморами, а в Україні відбудеться акція «Запали свічку».
Фінальним акордом заходу стала мить, коли бібліотекарі разом з дітьми запалили свічки пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік