28 листопада 2019

Книжково-ароматична історія, або Як читати Алісу

У рамках проекту відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки «Парфум-читання» відбувся захід «Книжково-ароматична історія, або Як читати Алісу» для дев’ятикласників Школи гуманітарної праці.
Літературна казка «Аліса в Країні Чудес» перед учасниками заходу розкрилася по-новому, тому що її «подали» не тільки через прочитання текстів, а через різні види мистецтв: музику, театр, живопис, фотографії, ілюстрації до книг та самі книги, які видавалися у різні часи в різних країнах.
 
Цікавою для дітей була історія написання Льюісом Керроллом пригод про Алісу, яку розповіла Нуну Арутюнова, педагог, історик, одна із організаторів цього проекту.


Родзинкою заходу стала «дегустація» ароматів, присвячених героям книг Льюіса Керролла. Присутні мали унікальну можливість розібратися як запах впливає на створення образів, уявити героїв через «слухання» ароматів, які створив парфумер Сергій Каров. Безпомилково всі вгадали аромат «Червона Королева». Діти дізналися, що парфумери, надихаючись книгами, фільмами створюють аромати, як сталося і у цьому випадку.

Розповідь бібліотекаря про період правління королеви Вікторії, яку історики називають Вікторіанською епохою, традиції, модні тенденції, досягнення в науці, техніці, медицині дала розгадку до деяких епізодів самого твору. 
А потім усі пограли у гру «Щасливі сімейки», у неї грали діти того часу. Кожен учасник склав цікаву історію про ту родину, яку збирав.

В Англії у 1840 році герцогиня Бетфорда Анна Рассел започаткувала традицію пити чай о 17.00, яка мала свої правила та етикет. А учасники заходу мали змогу відчути аромати чаїв «Аліса», «Чеширський кіт», «Білий кролик», які віднайшли бібліотекарі, та й ще спробувати їх на смак. А поки чаювали переглянули відеофрагменти «божевільного чаювання» з фільму про Алісу.
А ще скільки нерозгаданих для кожного з нас таємниць зберігає ця книга. Тож, книголюби,  уперед до розгадок!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік