02 серпня 2021

Лікарських рослин у нас багато - ними хвороби можна лікувати!

Наша країна - Україна надзвичайно багата різнотрав’ям . Ми зустрічаємо їх дуже часто у лісі, у лузі, на полі, але, інколи, навіть і не замислюємося, що у нас під ногами справжній скарб, здатний дарувати міцне здоров’я.  І цей скарб - лікарські рослини. З давніх-давен людство багато чого знало про їх цілющі властивості. Народною любов’ю користувалися барвінок, мак, мальви, м’ята, полин, чебрець, любисток. Ними не тільки лікувалися, про них навіть складали зворушливі українські пісні, повір’я та легенди.

Маленькі дослідники живої природи Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, зібравшись у молодшому відділі, влаштували справжнісінький дослідницький центр, де мали змогу розвідати та навчитися правильно користуватися чаруючими особливостями Флори.

Робота у центрі розпочалася з відеопривітання феї Флоріни, яка, щоб з’ясувати про які рослини піде мова, загадала присутнім загадки. А далі були різноманітні ігри та забави. Калейдоскоп «Горобчик» повідомив малюкам у віршованій формі, про користь ромашкового відвару, про подорожник, про кропиву, шавлію та чистотіл. Вікторина «Яка рослина зайва?» дозволила  розвити уявлення про різноманітність лікарських рослин, які ростуть не тільки на ґрунті, а й живуть у нас на підвіконні.



Завітавши до «Фітокафе», юні натуралісти «скуштували» зелений чай з лимоном, шипшиновий  напій, кульбабове варення. Та раптом тут з’явився знайомий усім Крош, який захворів, бо минулого дня з’їв дуже багато  морозива. Він втік від лікаря, бо не хотів пити пігулки і робити уколи і хлопчики та дівчата порадили йому прополоскати горло відваром квітів ромашки та випитий чай з калиною, але до порад лікаря все ж таки прислухатися.




Відчути себе справжніми фармацевтами–початківцями допомогла гра «Лісова аптека», суть якої полягала у тому, щоб за описом лікарських властивостей рослини порекомендувати відвідувачу той чи інший збір трав для лікування.


Наостанок, на пам'ять про роботу у дослідницькому центрі, кожен із присутніх зробив собі фіто-мішечок з лікарських трав.


Продовженням Дня лікарських рослин став перегляд в медіа-центрі казкової історії, наповненої неймовірними пригодами, про дружбу маленьких звірят, які навчаються в лісовій школі, що розташувалася на узліссі під кроною старого дуба, де викладає мудрий бобер Корнеліус. У центрі подій знаходиться миленька Мішель – дівчинка-борсучок. Одного разу вона разом зі своїми однокласниками - їжачком Расселом, діловим кротом Едгаром і скромною мишкою Ебігель були на занятті, яке проводиться на природі, де малюки знайшли асфальтовану дорогу. Звірятка стають очевидцями нещасного випадку: вантажний автомобіль, що перевозить відходи хімічного виробництва в цистерні, перевертається. Вміст резервуара став з нього протікати, і смертельні пари вітром понесло в бік села, де проживають звірята. Маленька Мішель сильно постраждала від отруйних випарів, вона отруїлася ... Щоб врятувати подругу звірята, за завданням свого викладача, старенького борсука Корнеліуса, відправляються в сусідську діброву добути рідкісної цілющої трави. Невгамовних пухнастиків чекає захоплююча, насичена різними подіями подорож. Юним жителям лісу потрібно поквапитися, щоб встигнути допомогти постраждалій подрузі.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік