16 листопада 2021

“Прочитаймо ту пам’ять…”, або Мовою документів 1932-1933 рр.

День пам'яті жертв голодоморів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Він був запроваджений Указом Президента України у 1998 р., а в 2006 р. Законом України Голодомор 1932 – 1933 років був визнаний геноцидом.

Цього року день незнищенної пам'яті припадає на 27 листопада. Україна та світ згадують про страшні події приспущеними прапорами, запаленими свічками, скорботною ходою і квітами біля меморіалів.

А в Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки до цієї дати відбувся онлайн-урок “Прочитаймо ту пам’ять: Мовою документів 1932-1933 років».


Разом із одинадцятикласниками зі школи №57 бібліотекарі вшанували пам'ять українців, які померли від голоду мученицькою смертю у 1932- 1933 рр.

З документальних фактів школярі довідалися про злий умисел радянської влади та штучний характер голоду, який забрав життя 12 мільйонів українців.


Також вони заслухали свідчення очевидців цієї трагедії і фольклор протесту – співомовки і приказки, які свідчать про те, що навіть у страшний час «нового сталінського життя» наш народ не втратив притаманні йому гумор та іронію.

Під час хвилини мовчання школярі схилили голови на знак вшанування загиблих пращурів.

А наприкінці заходу бібліотекар закликала долучитися до акції “Запали Свічку пам'яті”: 28 листопада о 16:00 засвітити свічку на підвіконні в пам'ять про мільйони замучених голодом українців.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік