09 листопада 2021

Краєзнавчі розвідки

Краєзнавчі розвідки у культурне та мистецьке життя краю здійснили студенти Херсонського державного аграрного університету, Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв, активні читачі бібліотеки Каховської гімназії разом з завідуючою відділом естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки. Розмаїттям талантів у різних напрямках мистецтва Херсонщина славиться далеко за своїми межами. 


Учасники Zoom-зустрічі на прикладі символіки області – герба, прапора та гімну – довели, що мистецтво має безпосередній вплив на історичну науку геральдику або гербознавство, як мистецтво зображення та опису гербів; полотнище прапора розділено на три смуги: у середині біла, на якій у лівому куті відображено малий герб області, нагорі та внизу – смуги синього кольору. А ось гімн, автором слів якого є Микола Братан, відомий український поет з під пера якого вийшло понад 300 пісень, відноситься до пісенного жанру, це урочиста, величальна пісня, славень. Отже діти переконалися, що мистецтво дотичне і до інших наук.

Знайомство студентів з мистецькими шедеврами та творчістю видатних музикантів, композиторів, співаків, скульпторів, письменників, поетів  пройшло в інтерактивному форматі. Діти розгадували ребуси, робили математичні розрахунки, розшифровували шифрограми, проводили паралелі, а в діалозі розповідали про свої враження від побачених скульптур, почутих пісень.



Вони також дізналися, що фестивальна Херсонщина вражає своїм колоритом та кількістю, адже в області проходять місцеві, обласні, всеукраїнські, міжнародні театральні, пісенні, кіно, національних культур, еко фестивалі, фестивалі рибальства, байкерів, бандуристів і, навіть, кавуну, на яких кожен бажаючий може продемонструвати своє мистецтво.

Яскравим компонентом зустрічі стала інформація про Дніпрову Чайку,  якій щойно виповнилося 160 років. Про творчість виданої українки сьогодні заговорила наукова і культурна спільнота, а ми познайомилися з її творчістю та внеском в українське мистецтво – написання лібрето до дитячих українських опер.


Присвяту Дніпровій Чайці прочитала авторка, переможець обласного літературного конкурсу «Краща книга Херсонщини» Юлія Чернієнко. 

Пані Юлія познайомила учасників зустрічі з творами, які вона написала для підлітків та про підлітків. 

Такі зустрічі спонукають читачів до нових пошуків, виховують почуття гордості за свій край.  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік