30 листопада 2021

Книжки, які долають булінг

Наприкінці осені – на початку зими всесвітня спільнота відзначає серію дат, які тісно пов’язані із дитиною та її правами:

16 листопада – Міжнародний день толерантності;

20 листопада – Всесвітній день дитини;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Щоб відзначити ці важливі дати, читальна зала бібліотеки провела серію тематичних заходів: «Стоп, булінг! Відверта розмова з Юлією Чернієнко», та Їх учасниками стали семикласники зі школи № 44 та шестикласники зі школи №34. Усього в заходах було задіяно 78 учнів.


Школярі зустрілися із херсонською письменницею Юлією Чернієнко, авторкою книги для підлітків «Помста», в якій висвітлюється така болюча проблема сучасності, як булінг.

Кожному підлітку важливо висловитися і бути почутим, тож книга стала приводом для відвертих бесід із учнями, завдяки закладеними у ній меседжам. І не випадково, оскільки більшість описаних у “Помсті” ситуацій є життєво правдивими, бо письменниця зібрала почуті історії й емоційно описала їх на прикладі травматичного досвіду шкільництва її героїні Міри.

Як інші твори художньої літератури можуть запобігти цькуванню, про це авторка і бібліотекарка Юлія Чернієнко розповіла під час тематичного огляду: «Дружити, а не бити. Книжки, які долають булінг».

Вона порадила книги як українських («Не озирайся і мовчи» Макса Кідрука, «Пампуха» Алевтини Шавлач, «Сіль для моря» Анастасії Нікуліної), так і зарубіжних авторів («Обзивають мене мурахоїдом» Кристине Нестлінґер, «Диво» Ракель Паласіо, «Хто проти суперкрутих» А. Аудгільд Сульберг).

Проведені зустрічі запам’яталися не лише відвертими розповідями, а й атмосферою доброзичливості та підтримки, що дуже важливо для сучасного молодого покоління.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік