08 квітня 2019

Фантастичний дубль-фінал

Урочистий фінал конкурсів літературної та читацької творчості
8 квітня відбулося святкове нагородження переможців ІІ етапу загальноміського конкурсу «Читацькі перегони» - «Читання планшетної ери», який проводився серед учнів закладів загальної середньої освіти міста Херсона із жовтня 2018 року по березень 2019 року, та нагородження переможців і призерів VІ відкритого літературного конкурсу творів у жанрі фантастики та фентезі «ФантФест».
***
Метою конкурсу «ФантФест» є розвиток літературних здібностей дітей та молоді. Конкурс проводився в 2019 році уже шостий раз і тривав з 1 січня до 15 березня.
У творчому змаганні брали  участь діти та молодь віком від 12 до 21 року. Твори у жанрі фентезі та фантастика були подані учасниками у різноманітних формах: казка, оповідання, новела, уривок (глава) з повісті чи роману. Цілком реальні історії поєднувались у творах з елементами казки, легенди, фантастичними подіями та істотами.
У конкурсі вже традиційно взяли участь  автори-початківці не лише з Херсонської області, а і з усіх куточків України: із Одеси, Кропивницького, Львова, Києва, Волинської, Миколаївської, Харківської, Полтавської та Донецької областей. 
Наша область представлена учасниками із Херсону, Каховки, Скадовська із Білозерського, Великоолександрівського, Верхньорогачиського, Генічеського, Іванівського, Нижньосірогозького, Нововоронцовського, Новотроїцького та Олешківського  районів.
Журі відзначило високий рівень творів, поданих на конкурс. До речі, очолює авторитетне журі конкурсу вже кілька років поспіль добре знана письменниця, що працює у жанрі фентезі, "Золотий автор України" Дара Корній.

Гран-прі "ФантФесту" 2019 року здобула Владислава Мицик із Зіньківського району Полтавської області - за оповідання "Білі плями в освіті привидів".
Дипломи та книжкові подарунки переможцям конкурсу вручив Анатолій Марущак - письменник, журналіст і постійний член журі "ФантФесту". А допомагала йому та ведучій свята Вікторії Сломчинській  Фанта з планети Фест, яка - зовсім не випадково, а із величезного захоплення книгами та читанням - "приземлилася" саме сьогодні на нашій планеті - та ще й поблизу бібліотеки 😊

Переможцями в молодшій віковій групі стали:
І місце - Вікторія Виходцева, м. Херсон;
ІІ місце - Іван Широкий, смт Нововоронцовка, Херсонська обл.;
ІІІ місце розділили Дар'я Малишак,  смт Новотроїцьке, Херсонська обл., та Ольга Літвін, м. Херсон.

У середній віковій групі дипломами переможців відзначені:
І місце - Артем Українець, м. Кропивницький;
ІІ місце - Валентина Нетребич, м. Херсон;
ІІІ місце - Наталія Цюпящук, м. Шацьк, Волинська обл.;

Дипломами переможців у старшій віковій групі нагороджені:
І місце - Аміна Садуллаєва, смт Іванівка, Херсонська обл.;
ІІ місце - Софія Майстренко, м. Каховка, Херсонська обл.;
ІІІ місце - Оксана і Тетяна Карпенко, смт Нововоронцовка, Херсонська обл.

За умовами конкурсу, окрім «суддівства» журі, відбувалося ще й голосування за кращий, на думку читачів, конкурсний твір на сайті Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки http://www.library.kherson.ua/lw/ff19-poll/. За підсумками цього читацького голосування також був відзначений твір, який зібрав найбільшу кількість голосів прихильників, а саме - оповідання "Лісове озеро", яке зібрало 868 голосів! Його автор - Діана Заруба із Полтавської області.
Дипломами в окремих номінаціях журі відзначило також твори, які подали на конкурс: Волканіна Катерина (м.Херсон), Василенко Максим (м.Скадовськ, Херсонська обл.), Коржевська Анжеліка (м.Херсон), Ткачик Оксана (м.Львів), Мартинова Катерина (м.Херсон), Зубач Ангеліна (м.Шацьк, Волинська обл.), Мендель Вікторія (с.Олександрівка Білозерського р-ну, Херсонська обл.), Юдіна Марія (м.Херсон), Фоменко Євгенія (м.Харків), Міщенко Фрол (м.Київ), Жукова Анастасія (смт Білозерка, Херсонська обл.), Хоменко Ярослав (м.Каховка, Херсонська обл.), Стеценко Тарас (м.Одеса), Тендітна Поліна (Лиманське Донецької обл.). Дипломами "Вибір читачів" відзначені твори Соколової Юлії (м.Скадовськ, Херсонська обл.) та Ярової Анастасії (м.Каховка, Херсонська обл.), що здобули найбільше голосів "уболівальників" у своїх вікових групах.

«Читання планшетної ери»

 - таку назву отримав ІІ етап загальноміського конкурсу на підтримку дитячого читання, учасниками якого стали учні 5-8 класів.
Завдання конкурсу: заохочення дітей до систематичного читання кращих творів сучасної української та зарубіжної літератури; підвищення престижу читання серед підлітків; формування іміджу читання як заняття сучасного, цікавого, корисного, як засобу самовдосконалення особистості задля досягнення життєвого успіху; посилення ролі книги та читання у навчально-виховному процесі.
Співорганізатори конкурсу - управління освіти Херсонської міської ради та Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки.
Учасники конкурсу повинні були виконати  такі завдання:
- створити фан-бук за сучасною дитячою книгою (українською або зарубіжною), яка видана вперше за останні десять років, тобто не раніше 2008 року, і не за шкільною програмою. Текст фан-буку міг бути написаний як у прозовій, так і віршованій формі, а сама «книжка про улюблену книжку» мала бути прикрашена або власними малюнками учасника, або поробками, виконаними в одній чи кількох техніках декоративно-прикладного мистецтва;
- скласти рейтинговий список із п’яти кращих сучасних дитячих книг, які конкурсанти вважають цікавими і рекомендують для прочитання своїм одноліткам.
У фінальній частині конкурсу взяли участь 58 учнів із 25 закладів освіти нашого міста. На розгляд загальноміського журі були представлені роботи переможців шкільних турів. Найбільш активними учасниками конкурсу  стали учні закладів загальної середньої освіти  № 30, 5, 27, 24, 20, 55, 50, 16, 3, 53, 18, 31.
Основними критеріями оцінювання робіт були творчий підхід та оригінальність у виконанні конкурсного завдання і, звичайно, гарне знання змісту обраної книги. Під час свята були оголошені  переможці та номінанти конкурсу, яким вручені дипломи та книжкові подарунки.
І місце у творчому змаганні читачів здобули  Кондратьєва Анастасія, учениця 5-А класу гімназії №1, та Жорова Наталія, учениця 8-Б класу ЗОШ №44;
ІІ місце посіли Блюм Аліса із 5-Б спеціалізованої школи №30 та команда учнів 8-Г класу цієї ж школи - Байборіна Єлизавета, Бондаренко Анастасія і Дмитрієва Тетяна;
ІІІ місце вибороли Корявко Уляна, учениця 5 класу ЗОШ №16, та Христенко Серафіма, учениця 8 класу спеціалізованої школи №52.
Дипломи та книжкові подарунки переможцям вручила та всіх фіналістів конкурсу привітала Тетяна Волкова, заступник завідувача методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради, голова журі конкурсу.
У гості на свято завітав письменник, автор пригодницьких книг і фантастичних творів, наш земляк із міста Гола Пристань Анатолій Шкарін. Він привітав учасників конкурсу - фантазерів і фантастів, читачів і юних письменників та підтримав їхні творчі спроби, на власному прикладі довівши, що літературні спроби у шкільному віці можуть стати початком письменницької біографії. Анатолій Михайлович вручив дипломи переможцям конкурсу фан-буків у окремих номінаціях, а продовжили церемонію нагородження номінантів члени журі конкурсу - Анжела Гудименко, методист, керівник центру декоративно-прикладного мистецтва Палацу дитячої та юнацької творчості, Тетяна Єжова, завідувач бібліотеки Академічного ліцею ім.О.В.Мішукова, та Юлія Чернієнко, молода херсонська письменниця, лауреат Міжнародної премії "Гранослов".
У окремих номінаціях журі конкурсу відзначило 18 творчих робіт у жанрі фан-бук, до створення яких долучилися 27 учасників, а саме:
Клименко Лілія, ЗОШ І-ІІІ ст. № 4, номінація «З любов’ю до тварин»,
Руденко Максим, ЗОШ № 36, номінація «Оригінальна форма»,
Андруська Валерія, НВК № 9, номінація «Краща книга для малят»,
Запорожець Яна, Холодєєв Артем, Чернуха Ганна, НВК № 9, номінація «Об’ємні ілюстрації»,
Сафаров Тимур, Антонівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 18, номінація «Краща книжка-іграшка»,
Наумецька Анна, ЗОШ № 16, номінація «Краща поліграфія»,
Стоянова Олена, Херсонський Таврійський ліцей мистецтв, номінація «Фан-бук з доповненою реальністю»,
Швед Олександра, Ткач Єлизавета, Роздобудько Катерина, Трофімова Анжеліка, гімназія № 20 ім. Бориса Лавреньова, номінація «Художня майстерність»,
Папіженко Дарина, спеціалізована школа № 27, номінація «Кращий фанфік»,
Заверюхіна Анастасія, НВК № 56, номінація «Інноваційний підхід»,
Артьомова Дар'я, Удовенко Владислава, Бурдила Ганна, спеціалізована ЗОШ № 30, номінація «Майстер інтерактивності»,
Білан Олександр, ЗОШ №50 ім. Романа Набєгова, номінація "Юний літературознавець,
Мазунін Олег, ЗОШ № 55, і Мельниченко Артемій, ЗОШ №24, номінація «Перші кроки в літературі»,
Драгунцова Юлія, НВК № 11, номінація «Оригінальне прочитання книги»,
Пиргас Юлія, ЗОШ № 16, а також Новикова Анна, Онойко Анастасія, Єрьоменко Полина, НВК №51, номінація «Гармонійне поєднання змісту і форми».
Особливий приз отримала Дзюба Марія, учениця 7-В класу гімназії №20 ім. Б.Лавреньова, що перемогла у номінації "Краща промоція херсонського автора", - її фан-бук відзначив спеціальним призом письменник Сергій Осипенко - автор книги, якій Марійка присвятила свою конкурсну роботу.
 
А ось і топ-п'ятірка від учасників конкурсу "Читання планшетної ери":
  1. Наталя Щерба, серія «Лунастри»
  2. Оксана Лущевська, «Задзеркалля»
  3. Маркус Зузак, «Викрадачка книжок»
  4. Керстін Гір, трилогія «Таймлесс»
  5. Ракель Паласіо, «Диво»
***
Подяками організаторів конкурсу нагороджені і завідувачі шкільних бібліотек, читачі яких здобули призові місця у конкурсі.

Святкову церемонію нагородження підготували і провели працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, за участю дитячих творчих колективів м.Херсон - хореографічного ансамблю "Первоцвіт" та вокальної шоу-групи "Мужики" НВК №48.


4 коментарі:

  1. Чотири роки поспіль мої читачі беруть участь у конкурсі "ФантФест", але жодного разу не стали переможцями...Чи таке прискіпливе журі, чи такі нездібні автори...Як пояснити дітям? Мабуть це наша остання спроба ...

    ВідповістиВидалити
  2. Оксано Михайлівно, не піддавайтесь песимізму! Як сказала на одній зустрічі з читачами Марина Павленко, авторка "Русалоньки з 7-В", "Пишіть! Беріть участь у конкурсах. Ви думаєте, я одразу ж і виграла? Ні, але писала й посилала знову й знову...", аж доки не досягла успіху. Звичайно, конкуренція дуже висока, і рівень творів переможців також - але ж, читаючи їх та професійних письменників, кожен учасник може і власну майстерність вдосконалювати - з тим щоб наступного разу мати вже більш високий результат.
    Що ж до журі, то, як на мене, воно завжди радіє удачам наших юних авторів і старається їх підтримати. От і цього року - переформатували вікові групи так, щоб додалося ще три додаткових призових місця :).

    ВідповістиВидалити
  3. Мне вообще не понятно откуда брали данные для подсчёта голосов.на странице моеге сына поставили нравится в ДЕСЯТЬ раз больше чем указано в таблице рейтинга.

    ВідповістиВидалити
  4. Пояснюємо: підрахунок голосів здійснюється не за "лайками" ("нравится"), а за кількістю голосів, відданих за певний твір у "кімнаті голосування" http://www.library.kherson.ua/lw/ff19-poll/ - адже голосування на "Приз читацьких симпатій" триває обмежений час (обумовлений в оголошенні про голосування), а ставити позначку "подобається" відвідувачі веб-сайту можуть без жодних обмежень, поза часом тривалості конкурсу та роботи журі. Звичайно, "лайків" будь-який конкурсний твір може зібрати набагато більше (або ж менше), ніж голосів у "кімнаті голосування".

    ВідповістиВидалити

Додайте ваше ім'я та вік