05 жовтня 2020

Сходинками природи

Для когось неділя вихідний, а у нас веселі та цікаві зустрічі в розвиваючій студії для дошкільників «Бібліомалята» Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.


Учора відбулося не просто заняття, а весела мандрівка-знайомство в дивовижний світ тварин. Адже саме завдання такого напрямку допомагають дитині усвідомити різноманітність тваринного світу, формувати екологічну культуру, активізувати пізнавальну активність, збагатити словниковий запас.

Заняття були побудовані за трьома напрямками:

- «На бабусиному подвір'ї: свійські тварини та птахи».

- «Дивовижний світ комах: жуки, метелики, бджоли».

- «Мої друзі — лісові звірята: дикі тварини».



Мандрівка – подорож «Сходинками природи» допомогла дітям дізнатися цікаві факти про тварин, сприяла їхній зацікавленості дивовижним навколишнім світом і його мешканцями.

Адже саме тварини є джерелом перших знань про природу. Дитина бачить тварину - вона до неї тягнеться, розпізнає назви, відзначає відмінності, пізнає її поведінку.

Так юні читачі нашої бібліотеки познайомилися з дикими тваринами, що проживають в лісі та саванні. Задіявши різні види діяльності  спостереження (розпізнавання тваринок в лісі), гру (відгадування відеозагадок про тварин), працю (складання пазлів «Хто де живе?») та творчість (відтворювали звуки, які видають тварини).


Далі діти на «чарівному потязі» завітали в гості до бабусі Марусі, яка живе в селі. Старенька  познайомила своїх гостей з мешканцями її подвір’я, розповіла, для чого потрібні, як за ними доглядати та де вони мешкають. 

Адже саме в процесі спілкування у дитини розвиваються почуття прекрасного. Вона вчиться бачити природну красу.

Учасники студії «Бібліомалята» відгадували тварин за голосами,  називали їх малюків, разом з маленькими каченятами потанцювали запальний таночок. Але саме цікаве було для читачів – це весела гра в хованки. Тваринки сховалися на подвір’ї, а юні фермери  спробували знайти їх по тіні. Разом з маленьким добрим цуценям намагалися наздогнати один одного. Бо саме в процесі діяльності дитина вчиться проявляти бережне  і дбайливе  ставлення до тваринного світу в цілому. Таким чином у дитини формуються основи екологічної культури, яка є складовою частиною духовної культури. 


Натуральна й природна краса спонукає дітей до творчості. Діти люблять відображати свої переживання з твариною в дитячих віршах, розповідях власного виробництва і, звичайно ж, в образотворчій діяльності. Тому саме вивчення комах відбувалося за картками Домана.
За допомогою цікавих енциклопедій нашої книгозбірні через лупу подивились на око бабки, на лапки бджілки, на крильця метелика.  Ну і звичайно пограли у розвиваючі ігри такі як «Бджолине дерево», де витягуючи гілочки, потрібно було не розбудити бджілок, адже саме такі вправи є джерелом розвитку логічного мислення та уваги. А у грі «Шалені бджілки» розвивали координацію  та швидкість збираючи квітковий пилок.

Після занять юні читачі обирали для себе книги про тварин на свій смак та вподобання. Бо вже на наступній зустрічі розвиваючої студії для дошкільників «Бібліомалята», що відбудеться 18 жовтня діти вивчитимуть правильну послідовність місяців року, які з них належать до календарних весни, літа, осені й зими, а також потренуються запам’ятати, за яким порядком змінюють одна одну різні пори року.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік