12 вересня 2021

«Веселися, грай, питай – гарний настрій здобувай»

 Фіто-посиденьки 

Теплого та яскравого недільного дня ми запросили читачів молодшого відділу  Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки на підбиття підсумків Програми літніх читань, яка в нашому відділі проходила в цьому році під назвою «Книжкове літо у стилі ФІТО, або Літературна ботаніана».

Протягом літніх канікул учасники програми перетворилися на дослідників світу казкових рослин і вирушили на гостини до пані Флори, адже саме у її безкрайніх зелених володіннях на них чекала захоплююча та сповнена пригодами експедиція. Діти мали «зібрати» у свою колекцію якомога більше рослин, які зустрічатимуть на сторінках прочитаних книг. Тож  помандрувати довелося немало! А ще вони виконували завдання путівника, заробляючи бібліотечні гроші – БІВи, за які придбали ту книгу з кіоску, котра найбільше сподобалась.

А сьогодні у нашій лабораторії юних натуралістів відбулася остання зустріч, яка пройшла у форматі максі-гри  «Літературна кулькомаг/нія». Учасники об’єдналися у дві команди, кожна з яких мала свою велику прозору колбу та набір кольорових кульок. Для кожного з п’яти турів гри на екрані зазначалася комбінація кульок, яку мали скласти діти. І тільки відповівши правильно на запитання картки необхідного кольору, можна було опустити потрібну кульку у колбу.

Якщо ж відповідь була неправильна – хід переходив до команди-суперника. Запитань було майже 100! Доводилось і просто відповідати, і виконувати завдання у вигляді ребусів, загадок, переплутанок, анаграм, мультпазлів, упізнавати дари природи на смак, запах і дотик...

Окрім цього, після завершення кожного туру діти могли перепочити і влаштувати ФІТО-забавлянки. 

Під час розваги «Рослинки-половинки» діти створювали мікси рослин та придумували до них назви. Тож у нашій лабораторії з’явились нові види: баноноград, ципельсин, грубуз, слимон, помітопля тощо.

Одна з казкових героїнь чимало зусиль доклала, аби потрапити на середньовічне paty. Тож спробували себе у цій нелегкій праці і наші читайлики.

В природі кожна квіточка має свій час, коли її пелюстки відкриваються і закриваються. Із дня удень цей процес відбувається в один і той же час. В який саме діти з’ясували створивши квітковий годинник.

«Королівське тестування» визначило серед наших учасників тих, хто сидячи на мішечку з горішками, зміг визначити їх кількість.

А приємним бонусом для учасників  літніх читань «Книжкове літо у стилі ФІТО- 2021» стало нагородження найактивніших, тих хто зібрав найбільшу кількість БІВів та виконав усі завдання путівника. А це:

1 місце – Британ Ярослава;

2 місце – Ліпісівіцька Софія;

3 місце – Спекторова Крістіна.

Вони отримали дипломи та пам’ятні подарунки. Також дипломи за активну участь отримали й усі інші учасники. Тож це був своєрідний «екзамен», під час якого читачі довели, що стали справжніми знавцями фітосвіту. Чекаємо наступного літа, аби вирушити у нову цікаву мандрівку!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік