03 липня 2023

Я пишу Перемогу словом і власним життям!

24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторг­нення, що змінило життя не тільки України, а й усього світу. Війна принесла українцям багато непоправних втрат, проте на тлі випробувань укріпилися наша незламність і віра в Перемогу.
Нова реальність війни, яка по факту триває з 2014 року, породила феномен військової літератури, яка є реалістичним змалюванням боротьби українців за свій дім, землю, незалежність.
У липні є кілька дат у календарі, в які ми вшановуємо наших захисників: День Військово-Морських сил, День Національної поліції та День Сил спеціальних операцій ЗСУ.
Дякуючи їм за героїзм і службу, ми склали добірку книг письменників-військових, в яких вони описують свій досвід війни. Пропонуємо вашій увазі книги про війну, написані учасниками бойових дій та видані в 2017–2022 роках. Майже всі автори наразі на передовій і боронять країну.

«Про російсько-українську війну написано багато спогадів, мемуарів. Серед цієї літератури — літератури факту, літератури безпосереднього свідчення, прямої мови — трапляються книги, читаючи які, ти забуваєш, що їх писав не професійний автор, а справжній військовий", - відзначав поет Сергій Жадан.
Однозначно ці книги заслуговують на нашу увагу. На наших очах твориться нова історія України, і коли читаєш записані в художній формі свідчення її безпосередніх учасників, то і сам долучаєшся до доленосних змін.
Ці чесні відверті книги написані цікаво і талановито. Часом це розлога художня розповідь, а часом це кінематографічне фіксування подій, які автор оживлює власними емоціями, пережитими на цій війні.
Динаміка сцен, проста мова, чіткі описи героїв і влучні деталі допомогають оживити незабутні характери героїв цієї війни.

Василь Мулік. Congo-Донбас. Гвинтокрилі флешбеки 
Мулік, В. Congo-Донбас : гвинтокрилі флешбеки / Василь Мулік. – Київ : Білка, 2021. – 416 с. 
Василь Мулік – український офіцер-вертолітник, письменник, поет, учасник бойових дій на Донбасі та миротворчих місій ООН в Африці.
Книга автобіографічна і належить до категорії «документальні книги про війну в Україні». Це не спогади, не щоденник, не мемуари. Це — флешбеки. Гвинтокрилі флешбеки вертолітників у війні на сході України та у Миротворчій Місії у Демократичній Республіці Конго. Їхні життя, служба, робота, емоції, надії та страхи. Вірність своїм та ненависть до ворога. Степи та джунглі. Драйв польоту та жах війни. Ревіння турбін. Свист гвинтів. Авіаційний гумор. Проза і поетичні прологи.
Книга перемогла в номінації «Проза-2021» на міжнародній літературній премії імені Олеся Лук’яненка.

Євген Степаненко, Соломія Степаненко. Абетка війни 
Степаненко, Є. Абетка війни / Євген Степаненко, Соломія Степаненко; худож. Світлана Фесенко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. – 144 с. : іл.
«Абетка війни» почала писатися ще 2015 року, коли Євген Степаненко у складі підрозділу медиків воював на Сході України, а його донька Соля чекала тата з фронту в мирному Києві. Це чесна й зворушлива розмова про війну і про життя для всіх: і дітей, і дорослих.
Книжка побудована як абетка, де кожна літера — це один із вимірів війни та миру навколо війни. У ній переплітається життя дитини в мирному місті і життя тата на війні. Соля телефонує татові на фронт, пише есемески та листи, розповідає про свої справи і ставить дитячі й недитячі питання про війну. А тато просто і чесно, а разом з тим бережно пояснює донечці все на світі.

Олександр Вдовиченко. 72. Записки комбата. 
Вдовиченко, О. 72. Записки комбата / Олександр Вдовиченко. – Київ : Білка, 2021. – 208 с.
Олександр Вдовиченко – полковник ЗСУ, командир 72-ї ОМБр з позивним «Слов'ян». На службі пройшов шлях від інженера ремонтної роти до комбата. Понад рік батальйон обороняв позиції в авдіївській промзоні.
«72. Записки комбата» – книга про російсько-українську війну з реальними іменами та історіями. Чесність, відвертість, точні описи персонажів, простота викладення, динаміка – сторінка за сторінкою читач занурюється в пережите автором з головою і стає учасником подій.
“Oдразу усвідомлюєш, що читаєш сторінки великого літопису, з яких просто на наших очах твориться нова Історія.” (Сергій Жадан)
"Книга – бомба! Одна з найкращих яку я читав за останні пару років", - відгукнувся один із читачів.

Артем Чех. Точка нуль
Чех, А. Точка нуль / Артем Чех. – Харків : Віват, 2017. – 224 с.
Артем Чех – український письменник, твори якого перекладені німецькою, англійською, польською, чеською мовами.
Має досвід військового. Вперше пішов у ЗСУ у 2015-му й рік пробув на фронті, вдруге опинився там у лютому 2022-го. Книжка "Точка нуль" стала осмисленням досвіду, який 32-річний Артем, чоловік, батько та людина без військового минулого, отримав на війні. Чесно й відверто Артем малює образ сучасного українського військового, розповідає воєнні історії з гумором та іронією.
Книга «Точка нуль» – лауреат премії «Воїн Світла 2018» та літературної премії Гоголя. Це своєрідний щоденник есеїв, написаний під час служби «на нулі» (перша лінія розмежування) з 2015 по 2016 роки.
А ще «точка обнулення» – психологічний термін, який означає стан звільнення від думок, бажань, почуттів. Натомість людина розчиняється в собі, живе в моменті, що допомагає долати психологічний дискомфорт.
Це книга не лише про війну, а і про пошук себе в цьому світі.

Василь Паламарчук. Військовий непотріб
Паламарчук, В. Військовий непотріб / Василь Паламарчук. - Київ : Білка, 2020. - 317 с. - (Арта).
Ця книга - це викладений на папері відеощоденник, який автор вів, перебуваючи в зоні АТО з вересня 2014­ по липень 2015­ року.
Василь Паламарчук поділився історією створення своєї книги: "У якийсь момент я спіймав себе на думці, що події, які ми пережили, почали забуватися, вони накладалися одна на одну, і ти просто починав губитися в днях, почалася рутинна праця. Тому я почав записувати на відео свого телефону кожного ранку (якщо дозволяли обставини) коротку історію про день, що минув, і день, який тільки починався, людей, які були поруч, їхні враження, переживання, думки".
Читаючи цю книгу, читач переконується, що війна в житті відрізняється від того, що показують у кіно чи пишуть у книжках.
Адже, як відзначив автор, «Війна — це не кінець життя. Війна це таке життя».

Влад Сорд. Безодня
Сорд, В. Безодня / Влад Сорд. – Вінниця : Дім Химер, 2021. – 192 с.
Влад Сорд – письменник, учасник російсько-української війни з позивним «Змій», поет, засновник та художній редактор видавництва «Дім Химер».
«Безодня» – збірка оповідань, написаних протягом чотирьох років на війні.
Усі історії написані на реальних подіях і пов’язані між собою постаттю героя. Містична складова поглиблює переживання, тож у читача є можливість загубитися між реальністю та вигадкою, зануритися в метафізичні сенси й знайти щось своє.
«Безодня» отримала Міжнародну німецько-українську премію імені Олеся Гончара.

Андрій Кириченко. Мисливці за градами
Кириченко, А. Мисливці за градами / Андрій Кириченко; худож. Дарія Мацола. – Київ : Білка, 2021. – 224 с. : іл.
Існує невідомий для багатьох світ, що починається відразу за крайнім окопом пересічного ВОПу на лінії зіткнення або назавжди лишається всередині солдатського наплічника.
"Мисливці за градами" - неприкрашені спогади, ніби маскувальною сіткою, закамуфльовані художніми описами на скупих сторінках новел.
У книзі із символічною назвою - миттєвості, з яких складається життя людей на війні, і вічність поза нею. У ній - страхи, від яких звільняються з першим пострілом і які ніколи не вийдуть за межі зачинених люків броні бойових машин. А ще - тіні в глибині бліндажів чи заіржавлені рештки техніки на узбіччях роздовбаних путівців Донеччини - кожна зі своєю історією, яку варто почути або згадати.

Гліб Бабіч. Вірші та пісні
Бабіч, Г. Вірші та пісні / Гліб Бабіч; Н.П.Гут. – Київ : Білка, 2021. – 240 с.
Ця поетична збірка військового поета, ветерана Гліба Бабіча чесна до щему та потужна, як зброя. Від її рядків - сльози на очах. Мороз по шкірі.
«Коли працюють гармати, музи мовчать» — не про нього. Його несамовиті музи кричать уголос, заглушаючи розриви, переносячи кожного з мирного, тихого життя в чорно-білий світ війни. А ще вони співають голосом «Козак систем», доповнюючи музикою пронизливі тексти.

Дмитро Муравський. Через війну. Погляд волонтера
Муравський, Д. Через війну : погляд волонтера / Дмитро Муравський; уклад.: Оксана Гаврилюк, Ярослав Павловський. – Київ : Люта справа, 2017. – 280 с. : фотоіл.
Фотокнига - результат трирічної роботи команди соціального волонтерського проєкту «Коли закінчиться війна».
Часовий проміжок та географія фоторобіт охоплюють всю зону АТО (Слов’янськ, Краматорськ, Волноваха, Іловайськ, Комінтерново, Красногорівка, Широкине, Дебальцеве, Донецький аеропорт, Гранітне, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка тощо). Перші знімки датовані груднем 2013 року, останні — червнем 2017-го.
Усі світлини й оповідання є реальними, зробленими та зібраними на передовій як наслідок волонтерської активності у різних напрямках. У деяких випадках через об’єктивні причини було змінено географічні назви й імена героїв.

Юрій Руденко. Психи двох морів
Руденко, Ю. Психи двох морів / Юрій Руденко. – Київ : ДІПА, 2017. – 306 с.
Роман охоплює події від Майдану 2014 до Іловайської трагедії. Героїня – ізраїльська журналістка Елла, яка приїхала дізнатися про революцію, а потрапила на війну.
Книгу написано під час перебування автора в АТО. І хоча твір належить до жанру художньої літератури, вигаданою тут є лише ізраїльтянка та любовна лінія. Все інше – факти та аналітика подій 2014-2015 років.
Особливість видання – ілюстрації-епіграфи, що анонсують кожен новий розділ. Цікаве і походження назви. Два моря – це Чорне й Азовське, а «психи» – це ті сміливці, які воюють з ворогом.

Валерій Маркус (Ананьєв). Сліди на дорозі
Маркус, В. Сліди на дорозі / Валерій Сергійович Маркус. – Київ, 2018. – 375 с.
Автор – десантник, блогер, мандрівник. З 2014 року перебував на передовій, брав участь у боях за Слов’янськ і Дебальцеве, отримав поранення. В 2017 році вирушив у самостійну подорож до Атлантичного океану, по завершенні якої написав книгу. 24 лютого, з початком повномасштабної війни, доєднався до лав ЗСУ.
«Сліди на дорозі» – досвід становлення особистості, деталізовано та відверто описаний. Ананьєв описує війну в деталях і кольорах та допомагає зрозуміти, що відбувалося на сході нашої країни, починаючи з 2014 року.
Це інтерактивна книга, що містить QR-коди-посилання на оригінальні відео та фотоматеріали, зняті 2014 року.

Андрій Гуменюк (Кельт). Африка. Пісні війни. Нелегальні Солдати Батьківщини
Гуменюк, А. Африка : пісні війни : Нелегальні Солдати Батьківщини / Гуменюк Андрій (Кельт). – Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. – 360 с.
Книжка львівського живописця Андрія Гуменюка (Кельта), який із початком російсько-української війни облишив палітру й пішов доб­ровольцем на схід, збірка біографічних новел-нотаток про війну. До книжки, окрім авторської прози, увійшли також малюнки автора. Тут немає жодної вигаданої ситуації і жодного вигаданого образу — все написано на реальних подіях, усі події прямо чи опосередковано пов’язані з війною. Це не репортаж подій, і часова послідовність тут відсутня, це чесна розповідь, як вона є, від очевидця.

Дмитро Вербич. Точка неповернення
Вербич, Д. Точка неповернення / Дмитро Вербич. – Київ : Наш формат, 2020. – 192 с.
Дмитро Вербич – громадський активіст, доброволець, кіборг, що захищав Донецький аеропорт. У мирному житті автор, політолог за освітою, працював журналістом та ведучим власного каналу про «По азимуту».
Книга розповідає про різних людей, яких війна зібрала разом, деталізує події війни в Україні 2014–2015 років. Війна далека від романтики. Це холодні голодні ночі в бліндажах, бруд в окопах, зустрічі з добрими і не дуже людьми. А ще це страшна відповідальність за життя інших людей.

Ігор Родін. Батальйон «Донбас». Записки добровольця
Родін, І. Батальйон "Донбас" : записки добровольця / Ігор Родін; пер. з рос. В. М. Верховеня ; худож. оформ. М. С. Мендор ; [передм. авт.]. - Харків : Фоліо, 2020. - 187 с. : фотоіл. - (Військові щоденники) (Своя війна).
Ігор Родін – військовий історик, що спеціалізується на подіях Першої світової та Громадянської воєн. В 53 роки він вступив до лав добровольчого батальйону «Дніпро», пройшов Іловайськ, потрапив у полон. Після року в неволі, повернувся на передову.
Мемуари Родіна – це історія про війну та полон, про різних людей по обидва боки барикад. Людина, що йде на війну, починає життя з чистого аркуша…

Тамара Горіха Зерня. Доця
Зерня, Т. Доця : роман / Тамара Горіха Зерня; фото для обкл. А. Зюркалова ; фото для листівок О. Какауліна. - Київ : Білка, 2019. - 283 с. : фотоіл.
Тамара Горіха Зерня – українська перекладачка й волонтерка, яка з 2014 року активно допомагає в зоні АТО. Саме цей досвід став поштовхом до написання її дебютного роману "Доця", який у 2019 році став справжньою подією і був відзначений премією "Книга року BBC".
Події роману розгортаються у 2014 році на Донбасі й описують життя героїні, яка втрачає через війну все, але водночас знаходить новий сенс життя, ставши волонтеркою. Прототип головної героїні – дівчина, на ім’я Наталя, з якою Тамара Горіха Зерня познайомилася під час своєї роботи в зоні АТО.
"Доця" — зворушливий твір про любов, віру у свою справу, патріотизм і справжню дружбу.

Віталій Запека. Цуцик
Запека, В. Цуцик / Віталій Запека. – Київ : Білка, 2023. – 280 с. : іл.
Віталій Запека – фотохудожник, доброволець батальйону «Полтава». Письменником він став, коли пішов на війну. За жагу до фотографії отримав прізвище «Спілберг».
Розповідь роману ведеться від імені цуцика, який народився на сході України. І хоча головний герой пізнає світ під час війни, військові події – це лише декорації. Роман про людяність та біль втрат.
Книгу присвячено волонтерам, тваринам на війні та Юлії Угнівенко – дівчинці з села Кряковка Луганської області, що загинула від російських «градів» разом із родиною.

Сергiй Дзюба, Артемій Кірсанов. Позивний “БАНДЕРАС”
Дзюба, С. Позивний "Бандерас" : військ. детектив / Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов. - Харків : Фабула : Ранок, 2019. - 238 с.
Книжку створено на основі щоденників нацгвардійця Сергія Башкова з позивним «Індіанець» та інших воїнів 93-ї бригади, які боронять мир на Сході України. Дія військового детективу розгортається восени 2014 року. Розвідники, на чолі з капітаном Антоном Саєнком (позивний «Бандерас»), намагаються запобігти диверсії та знешкодити російського підривника. Драматизму подіям додають: місце дії — все розгортається поблизу рідного села Бандераса, яке він покинув 20 років тому; кохання та зрада. Головні герої мають реальні прототипи серед військових АТО.

Представлені в огляді книги - лише частина того об'єму літератури, який був написаний, пишеться просто зараз військовими в окопах і ще буде написаний після Перемоги, коли наші мужні воїни - і хлопці, і дівчата - нарешті повернуться до мирного дому. Ці видання цінні тим, що передають читачам досвід незламності і боротьби наших військових, який надихає і мирних громадян ставати героями для своєї країни в тилу - у містах і селищах, віддалених від лінії фронту. Адже і Батьківщина у нас одна, і довгождана Перемога - єдина для всіх. Віримо і чекаємо на мир і на нові книги військових авторів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік