17 липня 2023

Міфічні істоти українського фольклору

Українська міфологія завжди була сповнена найдивовижнішими легендами, казками та міфами. Надзвичайні істоти, за переказами предків, населяли кожен куточок рідної землі - від будинку до озера, від лісу до болота - все було сповнено добрими чи злими потойбічними силами.
Сьогодні до уваги малюків та їх батьків Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки пропонує літературне занурення сторінками міфів та легенд. А що з цього вигадка, а що правда, ми вже мабуть і не дізнаємось ніколи, але легенди про деяких міфічних істот, хоч і дещо змінились, та все ж дійшли до наших часів.
Дара Корній. Чарівні істоти українського міфу:
Книга перша - Чарівні істоти українського міфу. Духи природи;
Книга друга - Чарівні істоти українського міфу. Духи-шкідники;
Книга третя - Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи.

Цю чарівну серію створила Дара Корній - сучасна українська письменниця, журналістка, волонтерка, яка пише і для дітей, і для дорослих. У книгах гармонійно поєднується сучасний світ з елементи слов’янської міфології, майстерно використовуються народні казки, легенди, обряди й замовляння. Ви не просто погортаєте їх сторінки - ви поблукаєте стежками дрімучого лісу, почуєте його дихання, подивитесь в очі старенькому лісовикові, послухаєте чугайстрову сопілку, дізнаєтесь про поважного домовика, познайомитесь із добрим покутнім, який на шепче вам своє благословення, зазирнете на гостину до справедливого хлівника. Ви дізнаєтесь, який вигляд мали в уяві наших предків чума і холера, хто така загравниця та прочитаєте невеселу казку про поцілунок.

Повість Івана Андрусяка «Стефа і Чакалка» - один із знакових творів сучасної української дитячої літератури, які найбільше полюбилися малюкам за останнє десятиліття. Чакалка дуже страшна - це фольклорний образ казкової істоти, якою на Слобожанщині й Полтавщині в давнину батьки лякали своїх неслухняних дітей. Вона приходить уночі до неслухняної дитини, забирає її у звуконепроникний мішок, несе в темний ліс - і так починаються веселі розбишацькі пригоди…
Слухати аудіоказку: 
          
Читати: http://surl.li/jdyhl

Збірка В. Короліва-Старого Нечиста сила

Випадково на зібрання на Лисій горі Невидимої Сили з усього світу потрапив... письменник! Що цікавого він нам розкаже про життя тих, кого ми звемо нечистими? Можливо, оповість, як Потерчата та Домовик врятували непутящого дяка? Чи історію кохання Русалки й рибалки? Чи прославить хороброго Чорта, який захистив добрих людей від злодіїв? А може, навчить розрізняти добрі й злі сили не тільки в казках, а й у житті?

Читати казки:
Слухати: 


Кононенко О. Барабашка та всі інші: про духів добрих і не дуже

Книга розповідає про героїв народної міфології - Моховика, Берегиню, Ховало, Лелю, Лісовика та багатьох інших. З її сторінок постає загадковий світ живої природи. Казкові сюжети навчають дітей жити в гармонії з довкіллям, поважати старших, цінувати щирість людських стосунків. Текст складається із «короткої біографічної довідки» про кожного духа, тематичних віршиків, а подекуди і казок.
Слухати:

Тож скоріш до пригод!






















Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік