24 липня 2023

Крізь віки - за скарбами Державності. Онлайн-квест

Напередодні Дня Української Державності, яке у 2023 році відзначають 28 липня, а з наступного року - 15 липня (через зміни у церковному й державному календарі) співробітники читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки провели онлайн-квест під назвою "Крізь віки - за скарбами Державності".

Це була символічна подорож у минуле нашого народу. Учасники гри вирушили крізь віки за державними символами нашої нації. На учасників чекало 8 зупинок з патріотичними завданнями. Виконуючи завдання, читачі зібрали 8 літер і в кінці І раунду склали слово-символ, яке стало паролем до входу у ІІ раунд гри.

За кожну правильну відповідь гравцям нараховувались від 3 до 5 балів. Спочатку діти перенеслись у ІV століття  нашої ери, коли на  Північному Причорномор’ї жили скіфи, і дізнались цікаві факти про нагрудну прикрасу скіфського царя - Золоту пектораль. На цій зупинці гравців чекало запитання: «Де в Херсоні можна побачити скіфську пектораль і що вона  символізує?» і перша літера квесту «О».

Потрапивши уявно у Х століття, квестівці згадали про князя-реформатора Володимира Великого, який приніс нову віру і нові можливості для країни. Відповівши на запитання «Який особистий знак використовував князь Володимир та друкував і карбував його на монетах?», гравці дізнались історію тризуба та побачили літеру «В».

Далі перед читачами постав один із найдавніших творів світової літератури «Повість минулих літ», в якому діти знайшли першу згадку «гривні» як грошової одиниці та літеру «Б». 

У XVIII столітті учасники заходу досліджували діяння Пилипа Орлика та його Конституцію, яка вважається прогресивним твором, що випередив час. На цій зупинці гравці з легкістю виконали завдання, отримавши літеру «К». Символ влади та мужності козаків та національний символ України – булава. Юні нащадки козацького роду прочитали уривок із історичного роману та змогли розшифрувати назву бойової частини булави - тобто «яблуко».

Отримавши літеру «А», команда потрапила на станцію, де їх чекали питання про сучасну Незалежну Україну. Президенти України під час інавгурації присягають, тримаючи руку на книзі «Пересопницьке Євангеліє», яка вважається символом державної влади. Діти правильно відгадали, що цей рукопис Святого Письма виготовлений із пергаменту, і  додали до своїх здобутків літеру «Р».


Останній ребус-запитання: «Що, відповідно до Конституції України, є основним національним багатством нашої держави?» виявився не дуже легким, але з ним впорався один гравець і відкрив останню літеру квесту «І».

Із восьми літер, які користувачі зібрали під час онлайн-квесту, склалось слово «БАРВІНОК», який вважається рослинним символом української культури.  Його садять біля хати і він зеленіє навіть під снігом.  Барвінок вплітають дівчата у віночок. Рослина стала символом радісної життєвої сили.

Вгадане слово відкрило для гравців ІІ раунд квесту - гру на онлайн платформі Learningapps "Рослини-символи".

                               

І не випадково, адже вони здавна уособлюють красу нашої України, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі. З’єднуючи опис рослини та її зображення, діти вгадали 10 таких рослин - квітів, кущів та дерев, - які є символами українців і української держави.

Переможцем гри став відданий читач нашої книгозбірні Богдан Глазков, якому буде надіслано електронний диплом за перемогу. А ведучі гри - бібліотекарки читальної зали - побажали присутнім найважливішої для всіх Перемоги, про яку ми мріємо і яку наближають щодня наші державотворці, славні воїни ЗСУ і волонтери.

  

Бажаємо всім зустріти в наступному році День Української Державності у статусі країни-переможця і зібрати під рідним материним крилом неньки-України всі її віковічні землі. Зі святом вас!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік