04 липня 2023

Знай наших: Альона Мовчан. Патріотична літрозвідка

В розпалі програма літніх читань «Канікули з книгою» і читачі Херсонської обласної бібліотеки  для дітей ім. Дніпрової Чайки провели патріотично-літературну  онлайн-розвідку з херсонською письменницею Альоною Мовчан.


Під час експрес-інтерв’ю діти та бібліотекарі дізнались, що найрідніше місто для Альони – Херсон, в якому народилася, навчалась, одружилась та пережила російську окупацію з новонародженим сином Добромиром. В шкільні роки у Альони було чимало захоплень: танці, театральний гурток, фортепіано, гітара, легка атлетика та читання.

Свої перші поетичні рядки написала перед п’ятим класом і дуже добре пам’ятає їх. Тож на прохання юних читачів із задоволенням прочитала свій перший вірш «Школа».

Альона мріяла стати журналістом, але доля склалася так, що вступила до Херсонського аграрного університету на економічний факультет. І про це не жалкує, тому що серед студентів з математичними здібностями засяяла зірка з поетичним талантом. А завдяки підтримці декана факультету побачила світ перша збірка Альони Мовчан «Економіка любові», де авторка вдало поєднала термінологічні слова та словосполучення з економетрики з філософськими і психологічними поняттями людського життя. У 2019 році  поетеса презентувала свою другу збірку «У полоні зелених очей». А ще через два роки Альона Мовчан порадувала своїх читачів новою книгою з цікавою назвою «Нетипове».

Декілька років поспіль в Херсоні цікаво проходив письменницько-музичний фестиваль «ШАФА!ФЕСТ», організаторкою якого була Альона Мовчан. Саме під час фестивалю дівчина познайомилась із музикантом Віктором  Ревенко, з яким одружилась 3 роки назад. Чоловік працює рятувальником в Херсонській пожежній рятувальній частині. Коли 1 вересня російські окупанти зайняли пожежні частини, вони вивезли все технічне обладнання. Зараз, у звільненому місті, для ефективної роботи рятувальників, потрібні тепловізори. Альона разом із своїм чоловіком організували благодійний проєкт та вирушили в тур по містах України із поетично-музичною програмою «Герої без зброї». Патріотична акція пройшла успішно в 9 містах, на зібрані кошти купили аж три тепловізори!


29 березня в Херсоні відбулась презентація книги «Херсонщина. Арт-спротив», в яку увійшли поезії 54 авторів. Усі твори написані про Херсон та область після 24 лютого 2022 року. У збірці також можна побачити унікальні фото з окупації міста, мітингів та звільнення Херсонщини. Ініціатором цієї події була патріотично налаштована та закохана у рідне місто Альона Мовчан. Поетка прочитала вірш із збірки, який присвятила пам’яті Артемія Якименка. Талановитого хлопця, який захоплювався фотографією, вбили російські окупанти. Він не дожив всього два тижня до звільнення міста Херсона.

Зараз талановита письменниця працює керівником літературно-драматичної частини Херсонського театру і багато читає.

Серед її фаворитів такі майстри слова як Стівен Кінг, Милорад Павич, Макс Кедрук. Останнім часом захопилася творчістю української авторки Тетяни П’янкової, твори якої порекомендувала прочитати. 

Альона Мовчан – генератор неймовірних ідей і має багато творчих планів. Вона вірить, що всі вони обов’язково здійсняться. Головне, щоб вистачило часу та сил їх реалізувати. 

Учасники заходу побажали Альоні натхнення та щоб всі її проєкти були успішними!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік