25 липня 2023

Хроніки могутньої держави. Трекінг-гра

Сьогодні, у рамках комплексу заходів, присвячених Дню Української Державності, завідувачка сектору абонемента Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки запропонувала нашим постійним користувачам і новим друзям бібліотеки взяти участь у цікавому пізнавальному онлайн-заході «Хроніки могутньої держави».

Учасники ознайомилися з основними подіями, які відіграли важливу роль у тисячолітньому державотворчому процесі, а також змогли під час виконання інтерактивних завдань, за допомогою спеціального «трекінгу», відслідкувати більш детально ключові події та дізнатися про відомі історичні постаті, яким ми завдячуємо за створення унікальної, могутньої європейської держави України.


Пересувну позначку-«трекер» діти назвали «Перемога», що дуже символічно сьогодні, адже увесь світ слідкує за відстоюванням української незалежності і свободи, а чимало українців та іноземців відкривають і пізнають історію України для себе наново.

Трекер «Перемоги» почав своє переміщення від найдавніших часів, адже археологічні розкопки, сучасні дослідження і питання «хто наші пращури?» турбують людство й сьогодні. Потім була станція «Велична середньовічна Київська Русь». Історичні постаті князів, їхні завойовницькі походи, внутрішня і зовнішня політика - це ті сторінки, які завжди захоплювали і цікавили науковців, письменників, кінорежисерів.



Для найменших учасників заходу відбулася вікторина про символи та обереги, про рекорди і дива, - «Унікальна країна - моя Україна». І хоч уроки з історії у них ще по переду, юні українці знають «з пелюшок» про вербу й калину, і  про тризуб та трембіту, і про славних козаків, співають «Щедрик» і «Ой, у лузі червона калина..."!

Старші учасники гри змагалися у знаннях з історії козацтва, - «Козацькі таємниці»,  відслідковували основні державотворчі процеси ХІХ і ХХ століття, та події сучасної Української держави у вікторині «Моя Україна - єдина і вільна!»


До вподоби дітям припала станція «Скарби нації». Скарби та тема грошей цікава усім, не тільки нумізматам і колекціонерам. І виявляється, ціла історія ховається за маленькою монетою та з двох сторін однієї купюри. А від 1-ї гривні до 1000-ної купюри можна відслідкувати і цікаві історичні постаті, і хронологію подій, до яких вони причетні.

Всім відомо, що у школі курс «Історія України» розрахований на багато років,  і за різними періодами, та ми сьогодні спробували одразу осягнути цей великий проміжок часу, відслідкувати цей тернистий шлях державотворення, яким йшла могутня держава до своєї незалежності, яким і досі йде до своєї Перемоги.

На завершення заходу учасники отримали підбірку рекомендованої  літератури для самостійного дослідження історії України. А ще дітям було запропоновано пройти тест «Яка ти історична постать?».

Хтось обрав рішучу княгиню Ольгу, комусь до вподоби політика освіченого Ярослава Мудрого, незламність та поетичність Лесі Українки, великодушність мужнього Івана Сірка, волелюбні філософські погляди Григорія Сковороди або нескореність сучасних наших героїв – військових із лав ЗСУ. Багата українська земля на видатні, розумні, талановиті, мужні  і віддані Батьківщині історичні постаті. Їхня кров сьогодні тече у жилах їх нащадків, які обрали Україну понад усе і захищають могутню Українську державність щодня.

День Української Державності – свято, яке об’єднує усіх українців, символізує зв'язок поколінь, пробуджує високі патріотичні почуття у серці кожного, а  його відзначення - це відновлення історичної правди, викривленої роками, задля процвітання нашої країни, задля Перемоги.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік