12 липня 2021

Дерево мого роду

"Коріння прадідів, а ми – рясні гілки.

Родинне дерево на світі лиш одно.

В житті любові сіяла зерно.

На щедрій ниві колос дозріва.

Тепло родинне сповнене добром.

Родина і батьки – святі слова".

Марія Яновська

8 липня православні в Україні та інших країнах відзначали День благовірних князя Петра і його дружини Февронії. Ці святі вважаються покровителями шлюбу.

Тож не дивно, що саме цей день обрали для святкування Дня родини в Україні. Це свято офіційно почали відзначати в нашій країні з 2012 року.

Не могли оминути цю тему і наші читайлики – учасники лабораторії юних натуралістів у молодшому відділі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки. Цього разу розмова йшла про надзвичайно могутнє дерево – «родове». Адже кожну родину можна порівняти з ним, бо пращури – то є міцне коріння, а нащадки – пишна крона. І чим міцніше коріння та пишніша крона, тим могутнішим є рід та родина.

Разом з дітьми ми пригадали, хто входить до складу сім’ї та чим відрізняються поняття «сім’я», «родина».

Кожна сім’я – особлива. Тож, під час вправи «Яка моя сім’я?» кожен учасник обрав  декілька характеристик та навів приклади, як вони пов’язані з його родиною. 

В ігровій формі пройшла і «Родина-вікторина», під час якої ми розгадували загадки про членів сім’ї, відновлювали приказки про родинні зв’язки, відповідали на питання-жарти та «відвідали» казкових родичів. 

То з чого ж почати складання родинного дерева? Де шукати інформацію? Як оформити? Відповіді на ці питання маленькі дослідники отримали під час роботи зі схемою-шаблоном, який вони забрали додому та продовжать створення разом з батьками.

А оскільки наша книгозбірня – це одна велика родина, то наприкінці ми створили і наше дерево «Ми єдина бібліородина!». Для цього кожен з присутніх виготовив долоньки єдності, які тримали символічну книгу з власним фото та рекомендацією улюбленої книги для читання.


У медіацентрі  учасники літніх читань продовжили  тематику  дня «створення родинного дерева»  та переглядали нову історію зі старими і вже улюбленими героями. У мультфільмі «Феї: Загублений скарб»  мали змогу  побачити добру чарівницю Дінь-Дінь і всіх її кумедних друзів. На їх долю випало тяжке випробування - терміново необхідно знайти Скіпетр і Місячний Камінь, які колись належали мудрим чарівникам. Без цих предметів не вийде омолодити велике дерево Пилку Фей, без якого існування чарівних героїв практично неможливе. Без нього не вийде виконати задумане до кінця і дерево Пилку Фей дуже скоро загине, а без нього не зможуть існувати і всі інші жителі казкової країни.


Тож, день видався насиченим та емоційним, що ще більше згуртувало нашу бібліородину читачів. 

З нетерпінням чекаємо усіх наступного понеділка, адже буде захоплюючий День феєрверків з пелюсток квітів. Яскравий та кольоровий настрій ми вам гарантуємо!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік