05 липня 2021

З липи чай смакуй – ніколи не сумуй!

Всім добре знайоме це чудове дерево з чорним стовбуром і листям-сердечками. Воно зустрічається нам всюди – в лісах,в садах, у міських парках  та скверах. У витонченій густій кроні липи так дивовижно переливаються світло і тінь! Краса липи давно підкорила людей: її ніжні клейкі листочки, медові ароматні квіти літа і золоте оздоблення восени.

За прекрасний вигляд липи давні слов’яни присвятили її Ладі – богині любові і краси. А митці відобразили її у своїх творах: віршах, казках, оповіданнях, картинах та музиці.

До того ж липа приносить людям дуже велику користь.

Тому  юні натуралісти – учасники програми «Канікули з книгою» у молодшому відділі  Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки - зібралися на чергову зустріч у лабораторії аби побільше дізнатися про це ароматне дерево.

В першу чергу уся наша компанія вирушила на «знайомство» з липою, яку ми знайшли неподалік від рідної книгозбірні. Юні дослідники з’ясували на що схоже листя, для чого біля липової квіточки є «парашут» та які плоди дозріють восени. 

Надзвичайно піддатлива у обробці деревина липи є популярною для багатьох виробів та будівництва. А для яких саме, діти з’ясовували самостійно під час дослідницької гри «Скриня асоціацій». Дістаючи певний предмет, учасники мали назвати, які вироби з ним пов’язані. Так ми дізнались, що  липа є сировиною для виготовлення сувенірів, іграшок, косметики, музичних інструментів, посуду, меблів, рибальських снастей та багатьох інших корисних речей...


Зображення липи можна побачити на багатьох гербах і емблемах міст і селищ Німеччини, Чехії, Латвії, Литви та України. Під час наступної гри відбувся справжній «Геральдичний детектив», адже треба було не лише відновити зображення герба, а й розв’язавши головоломку з’ясувати, кому він належить. 


Ну і,  звичайно ж,  не обійшлося без дегустації запашного липового чаю, який ми смакували відповідно до пори року – охолодженим та зі смаколиками!

А якщо ви не встигли зібрати пахучі квіти, не біда - листя і насіння липи володіють не менш корисними властивостями. 

А наступного понеділка чекаємо всіх бажаючих на День створення родинного дерева!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік