27 липня 2021

Кульбабки жовто-білі кольори – для розваги дітвори!

Баба-кульбаба вміє літати.
Може із вітром птаху догнати.
Любить промінчики вранці лічити.
Знає як з пуху завірюху зробити.
Наталя Гуркіна

А чи замислювалися ви коли-небудь над тим, чи можна у звичайний липневий спекотний день потрапити під справжню, реальну, майже зимову завірюху? Звісно ж так, але, ясна річ, не на вулиці, а у затишному місці, де живе велика купа книжок, де залюбки зустрічаються друзі, де у повітрі кружляють веселощі, добро, гарний настрій, де відбуваються дива.
Сьогоденна заметіль, яка сталася у молодшому відділі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, не була сніговою – це було захоплююче явище природи із дивовижних квітів, які схожі на сонечко, і які одним своїм виглядом піднімають настрій – жовто-білих кульбабок.
Наче під білими парасольками опинилися присутні, слухаючи легенди про дивовижну квітку, яка з’явилася на землі завдяки сонячним промінчикам та яку, за китайським повір’ям, вважають маленьким гномом доброго духа землі.
А з чим ще можна порівняти кульбабу, крім сонця та гнома? Знайти відповідь на це запитання допомогла гра «Підбери слово», під час якої хлопчики та дівчатка проводили паралелі стосовно опису квітки.
А далі були фізкультхвилинка «Ми маленькі кульбабки», «Хвилинка-веселинка», яка складалася з лічилочки та скоромовки, музична пауза – караоке та шоу двійників «Один в один», яке об’єднувало ребуси – назви інших квітів, дуже схожих на кульбабу.
Незимова завірюха набирала обертів, і юні натуралісти з часом потрапили до інших країн світу, де кульбаби продаються на ринках і навіть в супермаркетах, де цю рослину, в якості інгредієнта, використовують для різних страв, додають у паштет і варять з неї смачне варення.
«А як же наша країна – Україна? Що цікавого з цього приводу є у нас?» - запитаєте ви. У нас, в деяких містах, є фонтани, які під час викидання води у повітря дуже схожі на білу, дозрілу шапочку кульбаби і такий водограй навіть є у нашому місті Херсон. А ще існує давня українська традиція плести вінок із кульбаб. І маленькі мандрівники вирішили власноруч створити паперові кульбабові віночки.
Завершився День кульбабових завірюх розповідями дітей про природу, її красу і важливість для людства. Саме збереженню природи був присвячений ще й перегляд мультфільму в медіа-центрі. Головна героїня мультфільму «Аінбо. Дух Амазонки»- безстрашна дівчинка, яка народилася і виросла в таємничих американських джунглях. Одного разу Аінбо дізнається, що її племені загрожує небезпека. Білі люди привезли трактори та бульдозери, вони знищують ліс і з дня на день залишать рідне плем'я Аінбо без будинків. Дізнавшись, що білі хочуть винищити джунглі, хоробра Аінбо негайно відправляється виправляти ситуацію в компанії дивовижних звірів. Головну героїню і її друзів чекає сходження до палаючого вулкану, зустріч з могутнім духом Амазонії і відчайдушна сутичка з озброєними до зубів лиходіями. Краса дикої природи, незважаючи на всі загрози, була врятована.
Тож давайте любити і захищати природу, яка дарує нам свою красу - від маленької квітки до велетнів дерев.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік