10 травня 2023

Герой добра. Естафета людяності від Джона Говарда

З нагоди Дня Європи, який відзначається тепер в Україні 9 травня, завідувачка сектору абонемента Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки запросила учнів 6 класу НВК №15 Херсонської міської ради поринути в історію виникнення Європейського Союзу,  а також дізнатися про видатного британця,  доля якого була пов’язана саме з нашим містом.


Мандрівник, лікар, філантроп: ким був Джон Говард та чому його досі пам’ятають у Херсоні? Під час спілкування діти довідалися про дитинство Джона, як він вивчав медицину, про його мандри Європою, як Говард став заможним спадкоємцем і відчув на собі всі жахіття ув’язнення. Пізніше Джон Говард почав займатися дослідженнями європейських тюрем. Завдяки йому тюремна система зазнала нових реформ. 

Наші користувачі були здивовані тим фактом, що Джон Говард зміг відвідати Херсон, щоб досліджувати причини епідемій, які спалахували серед солдатів та матросів херсонського гарнізону. Прибувши до міста у 1789 році, він одразу ж взявся допомагати місцевим жителям та військовим боротися проти  спалаху епідемії висипного тифу.

Діти дізналися де, на якій вулиці у Херсоні був будинок,  в якому мешкав Говард, а також про пам’ятник у вигляді сонячного годинника, який встановили вдячні херсонці на головному проспекті міста.

Далі школярі відправилися у віртуальну мандрівку українськими містами, де встановлені пам'ятники відомим європейцям. Пам'ятник польському письменнику Адаму Міцкевичу у Львові на однойменній площі вважається одним з найкрасивіших пам'ятників у світі. 

У Києві діти мали змогу побачити новий монумент французькому письменнику, драматургу Оноре де Бальзаку, встановлений  у 220-ту річницю від дня народження письменника.

Вразило дітей те, що в Україні найбільше пам'ятників бравому вояку Швейку, головному герою відомого однойменного твору чеського письменника Ярослава Гашека. Читачам сподобалася незвичайна мініскульптура Швейка, яка примостилась на поручнях Київської набережної. В руках Швейк держить кнедлик – традиційну чеську страву із тіста, якій Гашек присвятив цілу сторінку свого твору.  


Наприкінці заходу учасники виконали завдання історичної вікторини на онлайн сервісі LearningApps, вдало справившись майже з усіма питаннями.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік