14 травня 2023

Галопом по Європі. Частина друга

Студенти Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв здійснили віртуальну екскурсію і в країну, столиця якої вважається найкрасивішим європейським містом. Це країна спа-курортів – Чехія. В центрі Праги розташувалась Національна бібліотека, яка має вигляд фіолетової медузи і змінює свій колір залежно від часу доби. Серед 10 мільйонів книг, які знаходяться в унікальній книгозбірні, можна знайти всі твори Ярослава Гашека, в тому числі  сатиричний роман «Пригоди бравого вояка Швейка», який перекладено на 65 мов. Більшість експертів вважає його «найбільшим чеським гумористом усіх часів». В цьому році виповнилось 140 років з дня народження письменника.

Чехія є однією з тих держав, які найактивніше допомагають Україні у постачанні озброєння та військової техніки.  Новообраний президент Чехії Петер Павел підтримав створення трибуналу щодо злочинів агресорки Росії.

Наступною країною бібліотуру стала батьківщина групи «Бітлз» та Вільяма Шекспіра – Великобританія.

Завітали до будинку-музею Шерлока Холмса - літературного героя, створеного Артуром Конан-Дойлем. Про геніального детектива автор написав 56 оповідань та 4 повісті.

Велика Британія підтримує Україну. І навіть оформлення у Вестмінстерському абатстві, де відбувалась коронація короля Чарльза ІІІ, було виконане у кольорах українського державного прапора.

Потрапили бібліотуристи і до найменшої європейської країни, в якій проживає біля 800 осіб - до міста-держави Ватикану.

Це резиденція Папи римського Франциска. Здивували дітей сади Ватикану та комплекс музеїв, де зберігаються художні колекції, зібрані протягом століть римськими папами. Експозицію щороку оглядають близько 4 млн відвідувачів. Про ракетні обстріли українських міст Папа римський сказав: "Ношу в собі їхній біль". 

Останньою країною, яка гостинно зустріла юних туристів – Іспанія.  Перш за все, майбутні діячі культурної сфери потрапили на «галявину для свят». Саме так перекладається назва музею «Прадо». Гордість музею – картини іспанських художників: Ель Греко, Дієго Веласкеса, Франсіско Гойа. В галереї мистецтв також можна побачити роботи одного із «найдорожчих» митців світу – Пабло Пікассо. Цікаво, що першою дружиною Пікассо була балетна танцівниця українського походження – Ольга Хохлова.

У 2018 році - 100 років з часу одруження геніального іспанського художника Пабло Пікассо та  Ольги Хохлової. До цієї дати вийшла перша в Україні книга про балерину – «Ольга, дружина Пікассо», яку написала Тетяна Сидоренко. 

З початку війни Іспанія прихистила більше 150 тисяч українських біженців. А прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час засідання Пленарної Асамблеї НАТО в Мадриді зазначив: «…ми лишатимемося об’єднаними і підтримуватимемо Україну в її боротьбі за свободу».

Український народ вірить в те, що завдяки підтримці європейських держав, Україна переможе, відновиться, відбудується і стане повноправним членом Європейського Союзу. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік