неділю, 14 травня 2023 р.

Галопом по Європі

Цьогоріч Україна вперше за двадцять років долучилася до заходів з нагоди Дня Європи - свята, яке традиційно 9 травня відзначається в Європейському Союзі та інших країнах на знак миру та єдності на континенті. Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки відзначила цю подію разом із читачами. На захід, присвячений Дню Європи, завітали студенти першого курсу Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв, які стали учасниками бібліотуру «Галопом по Європі». Юних представників творчих професій чекала захоплююча інтерактивна подорож.


Першою в шерензі європейських держав постала найпівнічніша, яка простягнулась з півночі на південь на 2000 км – Норвегія. Норвежці вважають себе винахідниками сучасного гірськолижного спорту та із задоволенням відвідують бібліотеки. Уряд Норвегії купує 1000 копій кожної нововиданої книги, і поширює їх серед публічних бібліотек. В цій країні бережно ставляться до природи, і туристи з усього світу можуть побачити десятки екзотичних фьордів, полазити по скелі, яка називається «Язик Троля» та помилуватися північним сяйвом.
Крім військової допомоги, Норвегія надає Україні і гуманітарну. Зокрема вона передала нашій країні п'ять унікальних медичних автобусів для перевезення поранених – це військові шпиталі на колесах.

Наступною країною, в яку завітали мандрівники, вважається найбільшою європейською державою. Тут є гірськолижні курорти, повноводні річки, моря, озера, ліси, степи і навіть пустеля. Звичайно, що діти вгадали, що мова йдеться про рідну Україну, яка веде війну проти російських загарбників і в минулому році стала кандидатом на вступ до Європейського Союзу.

На батьківщині діти пограли у гру «Літературний інстаграм», під час якої продемонстрували свої знання з української літератури. Продовжили бібліотур в країні, яка вважається дуже релігійною, а люди в ній надзвичайно ввічливі і спортивні. Ця держава під час російсько-української війни стала другою домівкою для 1,5 млн. українців.

В Польщі відвідали найсучасніший біографічний музей в Європі - Фредеріка Шопена у Варшаві, в якому звідусіль доноситься приголомшлива музика, а в повітрі витає запах фіалок - улюблених квітів композитора. Разом з головним бібліотекарем діти здійснили «найсумнішу» віртуальну екскурсію в Державний музей Аушвіц-Біркенау, в якому був розташований нацистський концтабір. Він займає 500 гектарів і є одним із найбільших у світі об’єктів пам’яті Другої світової війни.

Про злочини, які чинила нацистська Германія, також написано багато книжок: «Татуювльник Аушвіцу»( Гізер Морріс), «Список Шиндлера» (Томас Кініллі), «Хлопчик у смугастій піжамі» (Джон Бойн), «Крадійка книжок»(Маркус Зузак), тощо.

Далі буде


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік